Slovenija: U drugom krugu izbora Pahor i Tirk

Agencije
Slovenija: U drugom krugu izbora Pahor i Tirk

Ljubljana - U drugom krugu izbora za predsjednika Slovenije, koji će biti održati u nedjelju, 2. decembra, građani će birati između Boruta Pahora i aktuelnog predsjednika Danila Tirka, prenose agencije.

U prvom krugu Pahor je osvojio 39,93 odsto glasova birača, Tirk 35,90 odsto, a Milan Zver 24,18 odsto.

Izlaznost je bila dosta niska 48,25 odsto, uprkos najavama da će biti izuzetno visoka.

Danila Tirka kao nezavisnog kandidata podržava Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića i Demokratska stranka penzionera te nekoliko neparlamentarnih stranaka.

Pahora, koji je zvanično stranački kandidat Socijalnih demokrata, podržava Državljanska lista Gregora Viranta, aktuelnog predsjednika slovenačkog parlamenta, te nekoliko manjih stranaka.

Prema analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, nakon ovih izbora Slovenija mora postaviti pred sebe nove ciljeve uprkos tome što je članica EU.

Ona mora razvijati jake bilateralne odnose i izvan Unije i tražiti nova tržišta, na kojima do sada nije bila prisutna.

Analitičai smatraju da je Tirk izgubio potporu birača u prvom krugu jer se prepustio uticaju pojedinaca iz političke pozadine, a štetila mu je potpora nekadašnjeg predsjednika Slovenije Milana Kučana.

Borut Pahor bio je slovenački premijer od 2008. do 2011. godine, a prije toga zastupnik u Evropskom parlamentu i predsjednik slovenačkog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana