Slovenija traži cijeli Piranski zaliv

Agencije
Slovenija traži cijeli Piranski zaliv

Ljubljana - Slovenačka Vlada pokušala je da potvrdi ključni dokument o arbitraži, ali bez uspjeha, jer pojedini ministri smatraju da Slovenija treba od arbitražnog suda tražiti da joj pripadne cijela teritorija istorijske opštine Piran, koji uključuje cijeli Piranski zaliv, sve do Savudrije, objavio je slovenački list "Delo".

Prema pisanju "Dela", zagovaranje iracionalnih zahtjeva na arbitražnom sudu moglo bi zapravo biti opasno za samu Sloveniju. Takva promjena, praktično u trenutku predaje memoranduma, među više uglednih slovenačkih pravnih stručnjaka prouzrokovala je veliko iznenađenje.

To bi bila nepotrebna i neprimjerena odluka, smatra jedan od tih stručnjaka, koji je želio da ostane anoniman. Stručnjak kojeg "Delo" nije imenovalo, pojasnio je da se čini da su slovenački političari zaboravili da na arbitražnom sudu nema više mjesta za pregovore, nego se pravnim argumentima mora dokazati gdje je bila granica 25. juna 1991. godine, a neozbiljan pristup bi mogao ugroziti pravnu argumentaciju slovenačkog tima.

Konačni sadržaj dokumenta o arbitraži sljedeće sedmice, prema riječima slovenačkog premijera Janeza Janše, trebalo bi da potvrde Vlada, Odbor za spoljnu politiku, pa i sam Državni parlament.

"Jutarnji list" prenosi da se situacija sa arbitražom o pitanju granice počela komplikovati iako tu Slovenija više ne može blokirati Hrvatsku niti bilo šta zahtijevati, nego samo izložiti svoje argumente i nadati se da bi ih arbitri mogli usvojiti.

Hrvatski mediji prenose da, iako je do juče bio spreman da zaratuje sa Hrvatskom, sada su Janši dobrobit Hrvatske i njen ulazak u EU postali jedan od glavnih argumenata, zašto ne može odstupiti. Iako su ga u srijedu uveče napustili glavni koalicioni partneri iz Građanske liste, koju vodi predsjednik Državnog parlamenta Gregor Virant, i iako je njegova vlada izgubila većinu u parlamentu, Janša je rekao da neće tražiti glasanje o povjerenju, jer bi to dovelo do prijevremenih izbora, pri čemu se ne bi mogao ratifikovati ugovor o pristupanju između Hrvatske i EU, a ratifikacija bi postala i glavna tema kampanje, što Janša ne želi.

Prva presuda

Opštinski sud u Zagrebu donio je prvu presudu prema kojoj Ljubljanska banka i Nova ljubljanska banka treba da vrate Hrvatskoj 254 evra plus zatezne kamate. Iako je riječ o malom iznosu, ova nepravosnažna presuda mogla bi otvoriti novu stranicu u pravnoj praksi, jer su sudovi godinama odbijali hrvatske tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke, piše "Jutarnji list". List navodi da su Ljubljanska banka i Nova ljubljanska banka tvrdile da bi dug trebalo da vrati Narodna banka Jugoslavije u sklopu sukcesije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana