Slovenija ruska perionica novca?

Agencije
Slovenija ruska perionica novca?

Ljubljana - Ruskih preduzeća u Sloveniji je sve više, a mnoge kompanije koje su osnovane bar zvanično nemaju ni evro prihoda godišnje.

Sa druge stane, Rusi se, kako navode ljubljanski mediji, često pojavljuju kao kupci najskupljih nekretnina.

Kancelarija Republike Slovenije za sprečavanje pranja novca je u više od polovine obavljenih ruskih transakcija pronašla da postoji sumnja o pranju novca.

U Sloveniji, prema podacima AJPES-a, djeluje skoro hiljadu ruskih preduzeća koja imaju ruske osnivače ili partnere u Ruskoj Federaciji, od kojih je više od 634 registrovano u srednjoj Sloveniji, ali ih je mnogo registrovano i na slovenačkom Jadranu.

Mnoga registrovana preduzeća imaju istu adresu, a za njih je posebno karakteristično da imaju vrlo mali ili nikakav promet, tako da se najvjerovatnije radi samo o fiktivnim kompanijama, navode slovenački mediji.

Do sada je Crna Gora bila označena kao jedna od najbitnijih perionica novca Rusa.

U posljednjem izvještaju EUROPOL-a upozorava se da Crna Gora ima problem sa pranjem novca jer se nelegalno stečen ubacuje u legalne tokove i poslove.

I dalje se ispituje kakve i kolike veze ovako stečen kapital ima sa državnim vrhom i koruptivnim radnjama. Pod posebnom lupom su "ruski tajkuni", čije poslovanje je godinama sumnjivo evropskoj policiji.

Navodi se da nelegalno zarađeni milioni u Rusiji često završavaju kao uredna ulaganja u terene, hotele ili vile na Crnogorskom primorju.

Posebno se crvena lampica pali kada je u pitanju povezanost nekih lokalnih vlasti s kriminalcima, uz međuzavisnost djelovanja i obostrane finansijske interese, navodi se u izvještaju EUROPOL-a.

Bogataši

Moskovski časopis "Argumenti i fakti" objavio je ranije  da se najmoćniji ruski bogataši već dvije decenije ponašaju kao "peta kolona" vodećih zapadnih zemalja i da su u of-šor zone tokom minule dvije decenije "prenijeli" oko dva biliona dolara, što je ravno šteti koju je Rusija pretrpjela za vrijeme Drugog svjetskog rata.

 (Agencije)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana