Slovenija: Počinje izgradnja montažnog mosta u Prevaljama,otvaraju se putevi

Tanjug
Slovenija: Počinje izgradnja montažnog mosta u Prevaljama,otvaraju se putevi

LjUBLjANA - U Prevaljama u Sloveniji uskoro bi trebalo da počne izgradnja montažnog mosta, a uskoro se očekuje otvaranje puta između Dravograda i Ravna u Koruškoj, koji je bio zatvoren nedjelju dana.

Kako prenosi portal 24UR najpogođenija područja u Sloveniji, koju su nedavno pogodile poplave, su gornja Savinska dolina i dio Koruške.

Dobrovoljne i profesionalne vatrogasne jedinice, civilna zaštita, podvodno spasilačka služba, gorski spasioci, radio-amateri i drugi obavljaju ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, obezbjeđuju pristup odsječenim naseljima i prohodnost puteva, uklanjaju oborena stabla i pomažu građanima u snabdijevanju.

Takođe, radi se na uklanjanju mulja i blata, kao i krhotina sa oštećenih objekata, a vojska i policija helikopterom prevoze neophodna materijalna sredstva u nepristupačna područja.

Na više područja na kojima je oštećen vodovod prevozi se i voda za piće.

Nastavlja se i sanacija infrastrukture. Danas bi trebalo da počnu podizanje montažnog mosta na Prevaljama.

Istovremeno, apelovano je na trgovce da u periodu sanacije ne povećavaju cijene robe koja je neophodna za sanaciju stambenih prostora nakon razornih oštećenja.

Slovenački premijer Robert Golob najavio je ranije da će vlada pomoći sa dodatnih 520 miliona i pozvao sve da doprinesu koliko mogu.

Za samo jedan dan, putem onlajn obrasca Poplave 2023, vlasnici nekretnina ponudili su besplatno iznajmljivanje 50 kuća i 50 stanova onima koji su u poplavama ostali bez krova nad glavom.

-Bili smo u kontaktu i sa proizvođačem montažnih kuća i moguće je da bismo mogli da izgradimo i do 100 kuća mjesečno - rekao je Golob.

On je najavio da se pripremaju posebna zaštićena područja za volontere koji bi željeli da pomognu, uključujući Gornju Savinjsku dolinu i dio Koruške, gdje priliv volontera mora da bude koordinisan i opremljen.

-Pozivam sve da doprinesu koliko mogu. Ko ide da pomogne neka ode kod prijatelja ili rodbine ili da se prijavi preko obrasca Flood 2023, gde već imamo 26.000 prijava. Uprava zaštite i spasavanja će pozvati ljude i reći im gde da dođu i pomognu - rekao je Golob.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana