Slovenija otvorila vrata EU Hrvatskoj

Agencije
Slovenija otvorila vrata EU Hrvatskoj

Ljubljana - Spoljnopolitički odbor slovenačkog parlamenta danas je jednoglasno podržao ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora sa EU, čime je otvoren put za njegovu ratifikaciju u Državnom saboru, prenijele su agencije.

Slovenija je posljednja zemlja EU koja je počela proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora koji mora da bude završen pre 1. jula, kada Hrvatska ulazi u EU.

Taj proces kočio je spor oko Ljubljanske banke, koji su dvije strane razriješile potpisivanjem memoranduma o saglasnosti 11. marta. Pored Slovenije, još četiri članice EU nisu završile proces ratifikacije hrvatskog ugovora sa EU.

Karl Erjavec, koji je bio šef diplomatije u vladi Janeza Janše, a na istoj funkciji će ostati i u vladi Alenke Bratušek o kojoj je juče glasao parlament, izjavio je da se spoljna politika nove slovenačke vlade neće mijenjati u odnosu na dosadašnju.

Erjavec je naglasio da će prioriteti slovenačke spoljne politike i dalje biti dobri odnosi sa susjednim državama, jačanje strateškog partnerstva s velesilama i u okviru evropskih integracija, kao i privredna diplomatija.

Slovenački parlament danas je glasao o novoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana