Slovenija: Osuđen bivši ministar policije

Agencije
Slovenija: Osuđen bivši ministar policije

Ljubljana - Okružni sud u Ljubljani osudio je bivše predsjednike uprava “Pivovarne Laško” i “Istrabenca” Boška Šrota i Igora Bavčara na višegodišnje zatvorske kazne zbog pranja novca i korupcije.

Bavčar, koji je bio ministar unutrašnjih poslova Slovenije, osuđen je na sedam godina zatvora i naloženo mu je da vrati 21 milion evra koliko je zaradio putem nezakonite trgovine akcijama 2007. godine, a Sušinski 3,5 miliona evra.

On je, između ostalog, vodio slovenačke pregovore o pristupanju EU do 2002. godine, kada je napustio politiku da bi postao direktor kompanije “Istrabenc”.

Malverzacije je vršio zajedno sa Boškom Šrotom, tadašnjim direktorom “Pivovarne Laško”, koji je osuđen na pet godina i deset mjeseci zatvora.

U istom predmetu, osuđeni su i bivši savjetnik u “Istrabencu” Kristijan Sušinski, koji je zbog pranja novca dobio kaznu od 3,5 godina zatvora, kao i njegov brat i bivši predsjednik uprave firme “Maksima holding” Nastja Sušinski, kome je izrečena kazna od tri godine i devet mjeseci zatvora.

Sudsko vijeće je svim optuženim odredilo da plate po 35.000 evra novčane kazne i da vrate nezakonito stečen novac.

Do pravosnažnosti presude njihova imovina će biti zamrznuta, odnosno oni neće moći ništa da prodaju, niti da njome na bilo koji način raspolažu.

Bavčar i Šrot negirali su optužbe i najavili da će se žaliti na presudu u roku od 15 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana