Slovenija: Lideri koalicionih stranaka biće u vladi

Agencije
Slovenija: Lideri koalicionih stranaka biće u vladi

Ljubljana - Četiri stranke koje pregovaraju o sastavljanju nove slovenačke vlade već su se načelno dogovorile o raspodjeli ministarskih mjesta, a članovi vlade biće i svi predsjednici tih partija, prenose agencije.

Uz premijera Alenku Bratušek, koja vodi Pozitivnu Sloveniju, najjaču stranku u parlamentu po broju mandata, mjesto u vladi kao ministru za školstvo pripašće predsjedniku Socijalnih demokrata Igoru Lukšiču, a objedinjeno ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave dobiće predsjednik Građanske liste Gregor Virant.

Predsjednik Demokratske stranke penzionera Karl Erjavec opet će biti ministar inostranih poslova, što je bio i u dosadašnjoj vladi Janeza Janše, piše ljubljansko “Delo”, pozivajući se na izvore bliske pregovaračkim krugovima.

Još nema dogovora o tome ko će zauzeti mjesta ministra finansija i ministra privrede, ključne pozicije s obzirom na težinu izazova s kojom će se susresti nova vlada, navode slovenački mediji.

U novoj vladi, koja bi imala 13 ministara, PS-u bi pripalo pet resora, GL-u i SD-u po tri, dok bi DESUS imao dva.

Alenka Bratušek, koju je parlament prošle srijede izabrao za mandatara za sastav nove vlade, najkasnije do 14. marta treba parlamentu predložiti listu ministara koja onda mora dobiti povjerenje većine poslanika.

Do tada će se nastaviti pregovori o programu buduće koalicije stranaka koje su podržale njen izbor za mandatara, koji bi trebalo da omoguće potpisivanje koalicionog ugovora.

Premijer Janez Janša, čija vlada do potvrde nove nastavlja obavljati tekuće poslove, rekao je u parlamentu da bi Slovenija krajem godine mogla bankrotirati ako nova vlada, u kojoj će dominirati ljevica, odluči da odustane od sanacije banaka putem “slabe banke” na koju bi se prebacili loši krediti.

Bratušekova je u svom nastupnom govoru prije izbora za mandatara prošle sedmice najavila nastavak finansijske stabilizacije, ali bez preoštrih mjera štednje koje onemogućavaju privredni rast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana