Slovenija: Jedan ljekar, smrad, strah i pendreci

Agencije
Slovenija: Jedan ljekar, smrad, strah i pendreci

Ljubljana - U prihvatnim centrima za izbjeglice i migrante u Sloveniji uslovi su veoma teški i često nehumani, pišu vodeći ljubljanski listovi Dnevnik i Delo, prenosi Hina.

Dva najveća dnevnika saglasna su u ocjeni da takozvana "registracija" izbjeglica koja se tumači poštovanjem šengenskih propisa nema smisla, jer se ionako oslanja na podatke koje daju izbjeglice pošto nemaju dokumenata.

Kako navode, registruje se samo dio pristiglih, a svi se ionako upućuju u izbjegličke centre i prema Austriji.

Novinar Dela koji je posjetio izbjeglički centar u Dobovi, odnosno prostore nekadašnje tekstilne fabrike u koju se dovode hiljade umornih i preplašenih ljudi, kako prenosi agencija Hina, tvrdi da u nekim aspektima može da se složi s ocijenom jedne slovenačke aktivistkinje koja je premijeru Miri Ceraru Dobovu opisala kao "koncentracioni logor".

Žene koje je dovezao voz Hrvatskih željeznica nisu uspjele tokom vožnje da odu u toalet i moraju da čekaju hoće li imati sreću u slovenačkom vozu jer je i prihvatni centar bez toaleta.

Osim toga, samo jedan ljekar trebalo bi da pregleda nekoliko hiljada ljudi, hrane je premalo, kao i humanitarnih radnika i aktivista, a razlog su i birokratski postupci jer svako ko želi da se uključi u davanje pomoći mora ići u Ljubljanu kako bi dobio pismenu dozvolu, opisuje novinar Dela.

"Istina je da stanje podsjeća na koncentracioni logor. U hali nekadašnje fabrike tekstila nema toaleta niti mjesta gdje bi se ljudi umili, a zbog nesnosnog smrada radije spavaju na otvorenom. Guraju se kad se dijeli hrana jer se boje da ne ostanu bez nje. Ali najveći je problem raspad sistema. Vojska bi mogla osigurati da se postavi poljska kuhinja kako bi pojeli nešto toplo, a ovako im pri naglom odlasku iz vrećica padaju nagomilane riblje konzerve i ostala hrana, što širi stereotipe kako nisu gladni", dodaje se u tekstu.

Što se tiče postupaka policije, list, kako prenosi Hina, navodi da je i ona nervozna jer im smjene traju i po 12 sati ili duže, ali da to nije opravdanje što je među policajcima "dosta onih" koji naglas izriču "bezobrazne ksenofobne opaske" i koji nisu vredni uniforme koju nose jer sramote državu.

Novinarka Dnevnika opisuje stanje u novom prihvatnom centru uz granicu s Hrvatskom u kojem brojni policajci pod specijalnom opremom i s oružjem čuvaju više hiljada izbjeglica unutar ograđenog prostora.

"Po vazduhu mašu pendrecima kao upozorenje, dok umorni prevodilac megafonom poziva ljude da budu strpljivi jer će svi doći na red za transport. On govori da autobusi upravo dolaze, ali to je laž jer autobusa kao i inače ima premalo, pa nervoza jača", opisuje novinarka Dnevnika psihozu koja se zbog čekanja širi među izbjeglicama i policajcima koji ih čuvaju.

U trenucima kad se napetost širi, policajci pendrecima udaraju po ogradi, izbjeglice viču "Želimo ići", a kamp se povremeno pretvara u mjesto gdje u stampedu neki padaju po podu, dok gomila ide preko njih.

"Ovaj je čudom preživio, ali je samo pitanje vremena kad će doći do prve smrtne žrtve", rekao je jedan od policajaca nakon što je gomila pregazila mlađeg muškarca koji je bio pun modrica i u nesvijesnom stanju nakon jednog takvog guranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana