Slovenija: Cerar pobjedio na izborima

Agencije
Slovenija: Cerar pobjedio na izborima

Ljubljana - Na osnovu prebrojanih 88,37 odsto glasova na slovenačkim parlamentarnim izborima, najviše glasova - 34,77 odsto - osvojila Stranka Mira Cerara (SMC).

Iza Cerarove stranke je Slovenačka demokratska stranka (SDS) sa 20,56 odsto glasova, što je njen najgori rezultat od 2000. godine, dok je na trećem mjestu sa 10,18 odsto osvojenih glasova Stranka slovenačkih penzionera (Desus), prenosi STA.

Slijedi Socijaldemokratska stranka (SD) sa 6,1 odsto glasova, Ujedinjena ljevica sa 5,99 odsto, Nova Slovenija sa 5,41 odsto i Savez Alenke Bratušek sa 4,38 odsto glasova.

Slovenački predsjednik Borut Pahor je čestitao ubjedljivu pobjedu Miru Ceraru. Njih dvojica su se već dogovorili da u srijedu popodne održe radni sastanak, saopštio je Pahor na Tviteru.

Nagovjestivši da planira ponovno razmatranje kriznog programa prethodne vlade, Cerar je izjavio Rojtersu kako će njegova stranka nastojati da ispuni sve obaveze prema EU, ali će za ostvarenje tog cilja tražiti sopstvene puteve, koji će biti najbolji za Sloveniju.

Cerar je naveo da će program privatizacije biti jedan od prioriteta buduće slovenačke vlade.

U izjavi za agenciju STA Cerar je izneo kako rezultat izbora shvata kao "mandat za promjenu političke kulture", što sobom nosi veliku odgovornost za njegovu stranku, koja će morati da pronađe puteve da se odupre "izazovima korupcije koji politika nosi".

"Držaćemo se naše poruke iz izborne kampanje da je zemlji potrebno više reda", ističe Cerar.

On je ponovio svoj raniji stav da njegova stranka neće praviti koaliciju sa drugoplasiranim SDS-om, jer je, po njemu, to stranka koja potkopava institucije države. SMC će o koaliciji razgovarati sa svim drugim strankama, ističe Cerar.

On je odbacio kao neosnovane tvrdnje iz redova SDS-a da su izbori nelegitimni jer je njihov lider Janez Janša u zatvoru.

Potpredsjednik SDS-a Zvone Černač je izjavio kako će nova vlada biti "Lukašenkova vlada", koju njegova stranka neće priznati, kao i da članovi parlamenta iz redova SDS-a neće uzeti učešće u skupštinskim tijelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana