Slovenački vojnik na Kosovu prenio virus korona na ostale

Srna
Slovenački vojnik na Kosovu prenio virus korona na ostale

LjUBLjANA - Jedanaest pripadnika slovenačke vojske iz mirovne operacije na Kosovu zaraženo je virusom korona, a još 36 je u karantinu zbog kontakta sa zaraženim, objavila je danas Slovenačka televizija.

Riječ je o kontingentu koji je polugodišnji turnus počeo nedavno, a virus se prenio na ostale sa jednog asimptomatski oboljelog vojnika.

Kod ovog vojnika je testom utvrđena zaraza, ali je nakon toga bio bez simptoma, a na Kosovo je upućen jer se računalo da se zarazio još 25. novembra i da više nije rizičan za prenos virusa.

Predstavnik vojske Boštjan Baš izjavio je da je riječ o spletu nesretnih okolnosti jer vojska inače ima strogo propisane protokole, pa se vojnicima koji se upućuju u misije u inostranstvo prethodno određuje izolacija, a uz to se i testiraju prije izolacije i pred polazak na put.

Još nije jasno kako se potkrala takva greška, jer u vojsci tvrde da testiranje i odluku o riziku prema svojim protokolima donose nadležni ljekari, a ne vojne strukture.

Slovenačka televizija prenosi nezvanične informacije da se jedna od vojnih ljekara usprotivila slanju vojnika koji je na testiranju bio pozitivan, ali bez simptoma, ali da je bila preglasana odlukom na višoj hijerarhijskoj liniji odlučivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana