Slovenačka vlada izmijenila uredbu za ulazak na svoju teritoriju

Srna
Slovenačka vlada izmijenila uredbu za ulazak na svoju teritoriju

SARAJEVO - Vlada Slovenije izmijenila je uredbu za ulazak na teritoriju ove države, a izmjenama i dopunama uredbe, dva izuzetka /tranzit i međunarodni prevoz/, koji su vrijedili samo do danas, primjenjivaće se do 15. avgusta.

"Ulazak u Sloveniju bez upućivanja na karantin kod kuće i bez pi-si-ar testa odnosi se na ova dva izuzetka do 15. avgusta 2021. Tako je ulazak u Sloveniju bez upućivanja na karantin kod kuće i bez testa dozvoljen do 15. avgusta 2021", saopšteno je danas iz Spoljnotrgovinske komore /STK/ BiH.

Navedno je da je ulazak u Sloveniju dozvoljen upućenom radniku u međunarodnom transportnom sektoru, što dokazuje potvrda za radnike u međunarodnom transportnom sektoru navedena u Aneksu 3 Komunikacije Komisije o sprovođenju zelenih traka u Smjernicama o upravljanju granicama mjere za zdravstvenu zaštitu i osiguranje dostupnosti robe i osnovnih usluga ili drugim relevantnim dokumentom iz kojeg se može zaključiti da ih je poslodavac uputio.

Isto važi i za lice koje putuje tranzitom kroz Sloveniju i napusti je što je prije moguće ili najkasnije 12 časova nakon ulaska.

Lice koje tvrdi da se jedan od izuzetaka na njega odnosi, mora policiji dostaviti dokaze o postojanju izuzetka, u suprotnom se šalje u karantin kod kuće.

U slučaju stranca bez prebivališta u Sloveniji, pojašnjavaju iz STK BiH, dozvoljen mu je ulazak u Sloveniju i upućivanje u karantin kod kuće na deset dana samo ako nedvosmisleno dokaže da ima osigurano mjesto na kojem će proći karantin, u suprotnom mu neće biti dopušteno ući u Sloveniju.

Navedeno je da je svrha proširenja primjene izuzeća omogućiti licima koja rade u području međunarodnog transporta i osobama u tranzitu da se pripreme za novu jedinstvenu regulativu uslova za ulazak u Sloveniju.

Što se tiče Hrvatske, iz STK BiH podsjećaju da je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac hitno reagovao i preduzeo aktivnosti kako bi se obezbijedio prioritet prolaza lakokvarljive, sezonske robe i produženo radno vrijeme fitosanitarnih službi na graničnom prelazu Gradiška/Stara Gradiška.

Košarac je istakao da će za sve predmetne pošiljke koje blagovremeno najave dolazak na granični prelaz biti omogućen prioritetni prolaz, te da očekuje da će u slučaju da dnevno bude više od 22 takve pošiljke radno vrijeme službi biti produženo do 19.00 časova.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH zahvaljuju nadležnim tijelima za razumijevanje i podršku koju su pružili privrednicma iz BiH u ovom slučaju, te izražavaju nadu da će se zajedničko djelovanje nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana