Sloković: Ako Vrhovni sud ne uvaži žalbu za Sanadera pišemo tužbu Sudu u Strazburu

Index.hr
Sloković: Ako Vrhovni sud ne uvaži žalbu za Sanadera pišemo tužbu Sudu u Strazburu

Zagreb - Dvije godine je prošlo otkako je bivši premijer Ivo Sanader izručen Hrvatskoj gdje ga je čekala optužnica u slučaju Hipo, a nakon čega se spojila i sa onom za Inu-MOL, piše potal “Index.hr”.

Danas bivši premijer s nepravomoćnom presudom od 10 godina zatvora sjedi u Remetincu i čeka rasplet.

Njegov odvjetnički tim u ponedjeljak će uputiti žalbu na presudu koja je nakon sedam i po mjeseci napisana.

Da li će Vrhovni sud uvažiti njihove primjedbe?

Tri i po časa trajala je tog 18. jula 2011. godine vožnja najpoznatijeg hrvatskog bjegunca od Austrije do Hrvatske.

Ivo Sanader izručen je zemlji u kojoj je bio premijer, a iz inostranstva ušao ravno u Remetinec.

Počelo je i suđenje na koje je Sanader dolazio prvo iz zatvora, potom sa slobode.

- S indignacijom i gnušanjem odbacujem ove konstrukcije Državnog odvjetništva, odnosno Uskoka i optužbe da sam ratni profiter. Odbacujem i drugu tačku optužnice i to kategorički - rekao je tada Sanader.

Deseci svjedoka, optužbe, odbrana, više od godinu dana suđenja. Sudija Ivan Turudić odrezao je presudu.

- Optuženi Ivo Sanader se primjenom odredbe članka 60., stav 1. osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora od 10 godina - presudio je Turudić.

Nakon sedam i po mjeseci Turudić je napisao i obrazložio presudu.

- Sud je uočio zapanjujući izostanak bilo kakvog suprotstavljenog stava gotovo svih iz hrvatske Vlade i Predsjedništva HDZ-a koji su sudjelovali u donošenju odluke i lakoću kojom je optuženi Ivo Sanader postigao da se sklope spomenuti ugovori... Na to je optuženi

Sanader računao i ta je pasivnost aktera umnogome olakšala počinjenje krivičnog djela... - stoji između ostalog u obrazloženju koje je iznenadilo Sanaderovog advokata Jadranku Sloković.

- Radi se o prilično čudnom objašnjenju i zapravo neke ključne činjenice po mom mišljenju nisu objašnjene u toj presudi - smatra Slokovićeva.

Ona pojašnjava da se s jedne strane tvrdi da je Sanader odluke donosio sam, a s druge da su donesene kolektivno, a kako bi se opravdalo to da nisu svi članovi Vlade napravili krivično djelo, onda se išlo na to da je iskorišćen Sanaderov autoritet i pasivnost članova Vlade.

Sada su, kaže, sve oči uprte u žalbu Vrhovnom sudu.

Sve opcije su otvorene.

- Ukoliko naši prigovori budu odbijeni kao neutemeljeni ili se sud neće njima baviti na pravi način, naravno da ćemo krenuti i s ustavnom tužbom, odnosno zatražiti i podnijeti aplikaciju Sudu za ljudska prava u Strazburu. Sve to zavisi od daljnjem toka postupka i o tome kakva će biti odluka Vrhovnog suda u pogledu nekih naših prigovora - pojasnila je Slokovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana