“Slobodna Dalmacija”: Mogli smo naručiti rusku vakcinu, a ne biti lojalni zapadu

Srna
“Slobodna Dalmacija”: Mogli smo naručiti rusku vakcinu, a ne biti lojalni zapadu

ZAGREB - Hrvatski list “Slobodna Dalmacija” kritikovala je u današnjem tekstu Vladu u Zagrebu što nisu naručili rusku vakcinu već su bili slijepo lojalni proizvođačima i preporukama sa Zapada.

“Ljude nije briga ko je proizveo vakcinu, nego im je važno da li je ona efikasna i bezbjedna. A Evropa je u ovom najvećem imunizacijskom svjetskom poduhvatu u istoriji čovječanstva ispala popriličan naivac”, navodi se u tekstu.

U tekstu se kao primjer odgovornog i odlučnog ponašanja prema svojim građanima ističe Mađarska.

“Ovaj vikend mađarske zdravstvene vlasti su objavile da je u njihovoj zemlji završeno zvanično testiranje ruske vakcine protiv virusa korona žsputnjik vež, te da od danas kreću sa vakcinacijom stanovništva. Time su postali prva zemlja EU koja je odobrila ovu vakcinu. Već im je stiglo 40.000 doza, a još dva miliona doza biće im isporučeno tokom tri mjeseca”, piše ovaj hrvatski medij.

U tekstu se dodaje da je Mađarska prva zemlja EU koja je naručila kinesku vakcinu, pet miliona doza “Sinofarma”, a istovremeno vakciniše stanovništvo vakcinama koje su odobrene na nivou EU.

“Jesmo li i mi mogli učiniti isto što i Mađarska? Naravno da jesmo”, navodi se u tekstu i dodaje da Hrvatska nije bila prisiljena biti slijepo lojalna zapadnim proizvođačima vakcina i zapadnjačkim preporukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana