Skupština Crne Gore usvojila "Rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu”

Srna
Skupština Crne Gore usvojila "Rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu”

PODGORICA - Poslanici Skupštine Crne Gore su na današnjoj sjednici usvojili i “Rezoluciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu”, koja je izglasana uz podršku 55 poslanika, 18 ih bilo je protiv, a troje uzdržano. Protiv su bili poslanici DF-a, Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore, dok su poslanici DPS-a, Demokrata, Ure, SNP-a, SDP-a, SD-a i partije nacionalnih manjina svi glasali za Rezoluciju. Za Rezoluciju je takođe glasala i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak /PzP/, a poslanici Miodrag Lekić (DEMOS) i Branko Radulović (PzP/ su bili uzdržani.

Skupština je takođe usvojila Rezoluciju o genocidu u Pivi i Velici tokom Drugog svjetskog rata.Za Rezoluciju, koju je predložila Demokratska Crna Gora, glasali su poslanici Demokratskog fronta, Demokrata, Ure i SNP-a, dok su poslanici DPS-a, SD-a, SDP-a bili uzdržani.

Ukupno je glasao 71 poslanik, 40 glasova je bilo za, tri protiv, a 28 uzdržanih.

Zločin u Dolima ili masakr u Dolima dogodio se 7. juna 1943. godine kada su pripadnici SS divizije “Princ Eugen” uz podršku ustaša-muslimana iz gatačkog sreza i okoline Pive ubili 522 civila, od kojih 109 đece.

U svim selima pivske župe u periodu od 6. juna do 12. juna 1943. godine ta jedinica je ubila oko 1.260 civila, među kojima 549 đece i omladine do 20 godina, a Dola su bila najveće mjesto stradanja.

Zbog teškog poraza u njemačkoj “Andrijevičkoj operacija”, nemački i albanski vojnici su 28. jula 1944. godine izvršili osvetu nad civilnim stanovništvom u Velici i Gornjoj Ržanici.

U Velici je samo za dva sata, zvjerski ubijeno, zaklano, odrano i zapaljeno 428 đece, žena i staraca. Taj pokolj su izvršile motorizovane kolone ostatka 14. SS puka Sedme SS dobrovoljačke brdske divizije “Princ Eugen” i 21. SS brdska divizija Skenderbeg /1. albanska/ popunjene sa balistima i šiptarima iz Albanije, Kosmeta, Raške, Plava i Gusinja.

Na dnevnom redu bilo je i glasanje o Prijedlogu odluke o otvaranju parlamentarne istrage i obrazovanju anketnog odbora za prikupljanje informacija i činjenica o postupanju nadležnih državnih organa i drugih subjekata u vezi sa projektom vjetroelektrane “Možura”.

Odluka je podržana glasovima 78 poslanika, a bez uzdržanih i glasova protiv.

Usvojene su i izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kao i izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Usvojen je i Carinski zakon, te izmjene Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

O svim usvojenim rezolucijama i zakonima rasprava je završena početkom ove sedmice.

Sjednica parlamenta je kasnila pet sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana