Skupština Crne Gore danas o izmjenama Zakona o predsjedniku

Tanjug
Foto: Printskrin

PODGORICA- Prva tačka dnevnog reda današnjeg zasjedanja Skupštine Crne Gore biće prijedlog izmjena Zakona o predsjedniku, odlučeno je većinom glasova poslanika.

Prijedlog izmjena Zakona o predsjedniku podnio je Demokratski front, a do odluke da ova tačka bude uvrštena u dnevni red zasjedanja došlo se nakon burne rasprave i protivljenja poslanika DPS-a, SDP, SD i Liberalne partije.

Protivnici ovog prijedloga smatraju da je rasprava o izmjenama Zakona o predsjedniku ustavni puč.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović je u obrazloženju prijedloga naveo, između ostalog, da izmjene Zakona o predsjedniku zapravo rješavaju krizu i pat poziciju u kojoj se Crna Gora nalazi već duže vrijeme.

Istakao je da se predloženm izmjenama ne oduzima nijedna nadležnost predsjedniku Crne Gore, ali se otvara mogućnost da predsjednik, ako, kako je rekao, ima kapcitet obnovi konsultcije sa svim političkim subjektima i da Miodrag Lekić dobije mandat da otpočne proces formiranja nove vlade.

Istakao je da ako se predsjednik Crne Gore ponaša neustavno, javni interes države je da ima vladu i da do izbora dođe na ustavom propisani način, a ne sitnim kalkulacijama.

Jer, kazao je, vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku zemlje, a njenim formiranjem biće riješeno i pravno političko ludilo u kojem se Crna Gora nalazi.

Nakon što je ovaj prijedlog uvršten u dnevni red današnje sjednice, predsjednica parlamenta Danijela Đurović je proglasila polučasovnu pauzu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana