Skupština Crne Gore: Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu obilježavati 22. aprila

SRNA
Skupština Crne Gore: Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu obilježavati 22. aprila

PODGORICA - Skupština Crne Gore, usvajanjem predložene rezolucije o Jasenovcu, odlučila bi da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježavati svake godine.

"Skupština Crne Gore osuđuje svako poricanje genocida u Jasenovcu i poziva na očuvanje sjećanja na te tragične događaje kroz obrazovne programe i aktivnosti koje će sprečiti bilo kakav oblik revizionizma", navodi se u Prijedlogu rezolucije koji je u skupštinsku proceduru predala grupa od 43 poslanika, od ukupno 81 poslanika.

Usvajanjem ove rezolucije Skupština Crne Gore bi se obavezala da aktivno doprinosi očuvanju sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, promoviše toleranciju, razumijevanje i borbu protiv svih oblika mržnje i diskriminacije.

"Podstiče se obilježavanje 22. aprila kao dana sjećanja na žrtve genocida u Jasenovcu, koji je počinjen tokom 1941-1945. godine i Skupština će svake godine slati delegaciju koja će učestvovati u programima komemoracije", navodi se u prijedlogu rezolucije.

Prema ovom prijedlogu, Skupština Crne Gore ohrabruje državne organizacije na svim nivoima, predsjednika Crne Gore, civilno društvo, uključujući nevladine organizacije, akademske institucije i druge relevantne strane, da obilježavaju 22. april, uključujući organizaciju posebnih događaja i aktivnosti u sjećanju na žrtve genocida u Jasenovcu, prenose podgorički mediji.

Skupština Crne Gore osudila bi ove zločine "s dubokim saosjećanjem prema žrtvama genocida u Jasenovcu tokom 1941-1945. godine, uvažavajući da će 2025. godine biti 80 godina od ovog užasnog zločina, a prepoznajući da je 22. aprila 1945. godine logor smrti Jasenovac bio rasformiran i na taj dan posljednji preostali zatvorenici ubijeni".

"Svjesni istorijske važnosti Jasenovca kao mjesta gdje su živote izgubili nevini ljudi, Skupština Crne Gore odlučuje da 22. april bude zvanično priznat kao Dan sjećanja na genocid u Jasenovcu, koji će se obilježiti svake godine", ističe se u predloženoj rezoluciji.

Grupa poslanika predala je Prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu u skupštinsku proceduru u drugoj polovini maja, a potpisala su ga 43 poslanika parlamentarne većine.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je nedavno na sjednici skupštinskog kolegijuma da će Prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu biti na dnevnom redu parlamenta krajem juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana