Skoplje: Kamenje na policiju

B92, Tanjug

Skoplje - U Skoplju se održava protest zbog presude u predmetu "Monstrum" kojom su 6 Albanaca osuđeni na doživotne kazne zatvora zbog ubistva 5 mladića pred Uskrs 2012.

Makedonski mediji javljaju da se hiljade uglavnom mladih Albanaca okupilo na protestu i da su svoje nezadovoljstvo iskazali tako što su bacali kamenice na policiju. Sukob sa policijom desio se ispred zgrade Osnovnog suda. Okupljeni nose albanske zastave i zastave sa islamskim obilježjima, a uzvikuju između ostalog UČK-a i Alah Akbar.

Mladi Albanci u Skoplju okupili su se nakon što je preko društvenih mreža upućen poziv na okupljanje koje organizuju, kako se navodi, aktivisti za ljudska prava i članova porodicašestorice Albanaca osuđenih na doživotnu robiju zbog ubistva pet Makedonaca kod Smilovskog jezera nedaleko od Skoplja 2012. godine.

"Organizujemo protest protiv montiranih procesa, nepravde, nekaženjenih ubistava, maltretiranja porodica, etničke i vjerske mržnje. Ljudi, ovo nije samo protest već nacionalna obaveza. Ukoliko ne intervenišemo danas kada je nepravda dostigla vrhunac, neka se kukavicama zatre seme", kaže se u pozivu na protest koji će, kako se navodi, biti održan nakon džume namaza, glavne molitve u džamijama petkom.

U tekstu poziva na protest se kaže da je podrška došla iz mnogih udruženjam i društava za zaštitu ljudskih prava, albanskih organizacija u dijaspori i javnih ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana