Skoplje: Demonstranti se razilaze FOTO

RTS, Agencije
Skoplje: Demonstranti se razilaze FOTO

Skoplje - Demonstranti ispred parlamenta Makedonije počeli su da se razilaze, nakon što je skupština izglasala budžet za 2013. Tokom dana haos ispred i u zgradi Sobranja, preniejle su agencije.

Budžet je usvojen bez prisustva poslanika opozicije, koje je prethodno iz zgrade izbacilo obezbjđenje.

Makedonska agencija MIA javlja da su najmanje 4 osobe povrijeđene u tom međusobnom kamenovanju ispred zgrade parlamenta u centru Skoplja. 

Zgrada Sobranja od jutros je bila pod blokadom, jer je ispred nje protestvovalo nekoliko hiljada ljudi- pristalice opozicije ali i pristalice vladajuće koalicije.

Iako je policija napravila tampon zonu između njih, demonstranti su “razmjenjivali” flaše i kamenice.

Iz makedonskog parlamenta evakuisan je predsjednik Sobranja Trahko Veljanoski, koga su poslanici spriječili da započne sjednicu.

U opštem haosu povrijeđena je poslanica SDSM Vesna Bendevska, javlja RTS.

Opozicioni demonstranti protestuju zato što nisu saglasni sa visinom budžeta koji je Vlada predvidjela za narednu godinu i uzvikuju parole protiv premijera Nikole Gruevskog.

Simpatizeri vladajuće stranke odvojeno protestuju zato što opozicija želi da blokira usvajanje budžeta, i uzvikuju parole protiv lidera opozicije Branka Crvenkovskog.

Vlada Makedonije je na sinoćnoj sjednici izglasala prijedlog budžeta i pored toga što skupštinski komiteti, zbog opstrukcije opozicionih članova, nisu podržali prijedlog.

Ispred Sobranja je veliki policijski kordon koji spriječava dijve grupe demonstranata da se direktno sukobe, ali one i pored toga međusobno “razmjenjuju” flaše i kamenje.

Mediji javljaju da ima lakše povrijeđenih i da je napadnuta jedna fotoreporterka.

U međuvremenu, u Sobranju se očekuje početak skupštinske rasprave.

U zgradi Sobranja je grupa opozicionih poslanika koja je tu prenoćila protestujući zbog prijedloga budžeta.

Pristalice opozicije su se okupile ispred Sobranja sinoć, na čelu sa Crvenkovskim, koji je rekao da neće odustati od zahtjeva da sadašnji prijedlog budžeta ne bude usvojen.

Pristalice vladajuće stranke počele su da se okupljaju još prije nekoliko dana, a isprva su to bili direktori kulturnih institucija i umjetnici, uplašeni da bi neusvajanjem budžeta mogli da ostanu bez plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana