Školska godina u Dalmaciji počinje himnom i nacionalnim simbolima

Tanjug
Foto: Ilustracija

ZAGREB – Domovinski pokret i HDZ postigli su dogovor da se u svim školama na području Splitsko-dalmatinske županije traži da prvi dan nastave u školama počne izvođenjem himne.

Dokument o tome objavio je Domovinski pokret na svom Fejsbuk profilu, a potpisao ga je HDZ-ov župan Blaženko Boban.

“Na adrese svih škola u SD županiji poslate su preporuke da nova školska godina započne intoniranjem nacionalne himne. Resorni načelnik i župan uputili su direktorima poziv da nova školska godina započne primjerenim isticanjem nacionalnih obilježja i izvođenjem nacionalne himne”, piše u objavi.

To je bila inicijativa Domovinskog pokreta, a oni pojašnjavaju da su na tu ideju došli nakon što su svjedočili nizu incidenata koji su, kako kažu, imali za cilj nasrtaj na njihov identitet, kulturu i tradiciju.

“Grubim nasrtajima na naš narod i domovinu možemo se suprotstaviti samo edukacijom i njegovanjem osjećaja pripadnosti već od najranije dobi. Stoga će uskoro izvođenje nacionalne himne postati sastavni dio početka nastavnog procesa”, naveli su.

Ističu da hrvatska himna nije ratnička.

“Jedna je od rijetkih himni na svijetu koja slavi prirodne ljepote države o kojoj govori i ljepote njenih ljudi. 'Lijepa naša' najbolje oslikava dušu našeg naroda. Stoga, kada ovih dana čujete kako neko ima nešto protiv izvođenja himne u školama, treba znati da taj ne želi dobro ni našem narodu ni našoj Domovini”, saopštio je Domovinski pokret.

U dokumentu se od škola traži da prvi dan nastave počne izvođenjem himne. Takođe, traži se da se istakne zastava, a direktorima se napominje da što prije nabave zastave ako ih nemaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana