Skinuta dvojezična tabla u Zagrebu

Tanjug
Skinuta dvojezična tabla u Zagrebu

Zagreb - Sa sjedišta Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Zagrebu je za sada nepoznati počinilac, vjerovatno tokom vikenda, skinuo latinično-ćiriličnu ploču.

Tako se otpor uvođenju dvojezičnosti proširio se sa vukovarskog područja i na druge hrvatske gradove.

Ploča nije razbijena, nego skinuta i odnijeta, događaj je policiji prijavljen jutros, a sve ostalo je pod istragom, saznaje Hina u zagrebačkoj policiji.

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" je centralna kulturna, prosvjetna i naučna ustanova Srba u Hrvatskoj, čiji je cilj očuvanje i razvijanje nacionalnog identiterta.

Predsjednik Društva Čedomir Višnjić potvrdio je da su jutros primjetili da nema ploče na sjedištu društva u Berislavićevoj ulici. Uvjereni su da je ploča skinuta tokom vikenda, a policiji su na analizu dali snimke nadzorne kamere.

Slučaju zagrebačke "Prosvjete" prethodila su najnovija dešavanja u Vukovaru, gdje su u noći između ponedjeljka i utorka skinute četiri od pet dvojezničnih ploča na institucijama lokalne samouprave.

Prema riječima predsjednika Ive Josipovića, to, nažalost, potvrđuje njegovu ocijenu da bi moglo doći do pogoršanja međunacionalnih odnosa i da je neophodno obaviti širu raspravu o poštovanju Zakona o pravu nacionalnih manjina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana