Skandalozne izjave Miroslava Škore na dan proboja Jasenovca: Preispitati broj ubijenih - Srbi nas blate

Srna
Skandalozne izjave Miroslava Škore na dan proboja Jasenovca: Preispitati broj ubijenih - Srbi nas blate

ZAGREB - Lider Domovinskog pokreta Miroslav Škoro smatra da treba preispitati zvanične brojke ubijenih Srba, Jevreja, Roma i antifašista u koncentracionom logoru Jasenovac i tvrdi da je Srbija bila pod okriljem fašizma u Drugom svjetskom ratu prije ustaške Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Kako prenosi portal "Dnevnik", Škoro optužuje lidere Srba - Aleksandra Vučića, Milorada Dodika i Ivicu Dačića da "blate Hrvate" i da ih "prikazuju kao zločince" kada govore o Jasenovcu i NDH.

Škoro tvrdi da Srbi "uveličavaju broj žrtava, `napuhujući` ga do pola miliona, kao relikt službenih jugoslovenskih pseudostatistika o čak 700.000 ubijenih".

Lideru treće po rejtingu hrvatske stranke i bivšem kandidatu za predsjednika Hrvatske smeta što Srbi po svijetu otvaraju izložbe o Jasenovcu.

On optužuje srpske predstavnike da "nazivaju kardinala Stepinca ustaškim vikarom", a Hrvate "nacističkim satelitima".

Škoro tvrdi da je u Srbiji "riješeno jevrejsko pitanje" prije NDH.

Lideru Domovinskog pokreta smeta i ponašanje hrvatskih vlasti, koje optužuje za "mlake reakcije" povodom srpskih stavova o Jasenovcu.

Prema zvaničnim podacima koje su jugoslovenske vlasti, na osnovu izvještaja poslijeratne hrvatske komisije, uputile u Nirnberg, u kompleksu koncetracionog logora Jasenovac ubijeno je između 500.000 i 700.000 ljudi.

Njemački generali iz perioda NDH takođe pominju brojke koje se kreću od pola miliona do 700.000 ubijenih osoba, među kojima je najviše Srba pravoslavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana