Skandal u Hrvatskoj: Nagrađenog dizajnera kovanice evra optužuju za plagijat

Srna
Skandal u Hrvatskoj: Nagrađenog dizajnera kovanice evra optužuju za plagijat

ZAGREB - U Hrvatskoj je izbio skandal nakon što je otkriveno da je nagrađeni dizajn buduće kovanice evra sličan fotografiji kune koja se može naći na internetu.

Korisnici društvenih mreža ukazivali su na sličnosti kune sa dizajna i fotografije na internetu posebno kada je riječ o pozi kune i grani drveta na kojoj se nalazi, ali i sitnijih detalja, poput položaja repa ili bijele boje na vratu životinje, prenosi portal „Indeks“.

Autor fotografije kune sa interneta Škot Jan Lič i sam se uključio u raspravu na „Tviteru“ nakon što mu je jedna osoba napisala da se nada da ga je autor dizajna hrvatske kovanice evra kontaktirao i platio za prava fotografije.

-Hvala što ste mi javili. Ne znam šta mogu da učinim, možda mi pošalju besplatnu kovanicu - napisao je Lič.

Hrvatska narodna banka raspisala je u avgustu prošle godine konkurs za izbor dizajna nacionalne strane evrokovanica, koji je trajao do polovine septembra.

Pobjednik na konkursu bio je Stjepan Pranjković, koji je za dizajn sporne hrvatske kovanice evra dobio 70.000 kuna. Njegova druga dva rješenja osvojila su drugo mjesto, a za svako od njih je dobio po 35.000 kuna, odnosno ukupno 140.000 kuna.

Međutim, otkriveno je da je Pranjković ranije u jednoj „Fejsbuk“ grupi pitao za savjete u vezi rezanja fotografija u fotošopu jer „dizajnira neke novčiće“.

-Dizajniram neke novčiće i moram primijeniti svjetlosne efekte na fotografiju da dobijem metalni izgled. Probao sam na neke druge načine, ali nijedan od njih ne izgleda dovoljno dobro - naveo je tada u komentaru Pranjković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana