Sjećanje na Srbe stradale u ustaškom pokolju u Prkosu

Srna
Sjećanje na Srbe stradale u ustaškom pokolju u Prkosu

ZAGREB - Za gotovo 1.500 srpskih žrtava koje su ubijene u ustaškom pokolju na Kordunu, u selu Prkos, danas je održan komemortavini skup u Prkosu Lasinjskom.

Ustaški pokolj nas srpskim narodom na tom dijelu Korduna počeo je 21. decembra 1941, a trajao je do Božića 7. januara 1942.

Mještanka Prkosa Lasinjskog Danica Mičić rekla je da su samo iz tog sela pobijene 572 osobe, među kojima 226 djece u dobi do 14 godina, a poubijani su i mještani iz srpskih sela Stipana, Dugog Sela, Trepče i Sjeničaka.

U spomen-kosturnici u Prkosu su posmrtni ostaci 478 žrtava.

Komemorativni skup organizovalo je Srpsko narodno vijeće u saradnji s udruženjima antifašista.

Zamjenik karlovačkog župana Dejan Mihajlović rekao je da su na tom području “ljudi stradali od ljudskih zvijeri” i da je nemoguće shvatiti kako je takav čin uopšte bio moguć.

Za spomen-kosturnicu je rekao da je to i učionica na otvorenome, u kojoj posebno mladi naraštaji mogu naučiti što je čovjek u stanju učiniti čovjeku, prenijeli su hrvatski mediji.

“Naš sistem obrazovanja je, nažalost, zakazao, i ne uči djecu o tome što se događalo u Drugome svjetskom ratu”, rekao je Mihajlović i dodao da se istina mora širiti, ali s namjerom da se neko osuđuje ili mrzi.

Načelnik opštine Lasinje Mario Perčić izrazio je žaljenje zbog počinjenih zločina i nadu da se tako nešto nikad neće ponoviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana