Sjećanje na krvavi lički septembar

Agencije
Sjećanje na krvavi lički septembar

Beograd - Hrvatska vojska je prije 26 godina, 9. septembra 1993. izvršila agresiju na srpska podvelebitska sela pod zaštitom UN u Medačkom džepu i sravnila ih sa zemljom po sistemu “spržene zemlje”, saopšteno je iz Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” iz Beograda.

Hrvatska vojska je u napadu na Divoselo, Čitluk i Počitelj, južno i jugoistočno od Gospića, pljačkala, palila, ubijala i klala civile, vojnike i milicionere. Ubijeno je 88 Srba, od kojih 17 žena.

Zločini u Medačkom džepu odvijali su se naočigled UNPROFOR-a, koji je pokušao da preuzme kontrolu, što su i uspjeli nakon trodnevnih borbi sa hrvatskom vojskom i policijom. Komandant UNPROFOR-a general Žan Kot 19. septembra 1991. poslije obilaska uništenih sela, izjavio je: “Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namjerno”.

Tužilaštvo Haškog tribunala je za zločine optužilo hrvatske generale Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca.

Bobetko je umro 2003. godine, a Haški tribunal je 2005. predmet prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa, koje je Ademija oslobodilo optužbi, a Norca osudilo na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud Hrvatske kaznu je smanjio na šest godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana