Sin moćnog HDZ-ovca napravio listu za odstrel učenika, ali je sve je zataškano

Tanjug
Foto: Ilustracija

ZAGREB - Učenik šestog razreda osnovne škole (rođen 2011.) iz jednog slavonskog grada sastavio je listu za odstrel desetak svojih vršnjaka, a na prvom mjestu se nalazila djevojčica iz njegovog razreda, piše hrvatski portal Telegram i ističe da škola ovaj slučaj nije prijavila nadležnima, već je učenik samo prebačen u drugu školu.  

Problem je, kažu, riješen tako što su roditelji dječaka pozvani u školu na razgovor sa direktorkom, psihologom i pedagogom, nakon čega je hitno premješten u drugu školu, u istom gradu. 

Dječakov otac je politički vrlo uticajna osoba, član je vladajućeg HDZ-a na visokoj funkciji, objavio je hrvatski portal Telegram, kojem su poznata imena svih aktera, ali zbog činjenice da se radi o maloljetnoj osobi ne navode podatke koji bi mogli da otkriju u kome je riječ.

U podužem razgovoru s dječakovim ocem u njegovoj kancelariji on je, piše Telegram, priznao da je ponašanje njegovog sina prema vršnjacima u školi problematično i da nije od juče.

Telegram je saznao da se prvi ozbiljan izgred, zbog kojeg su roditelji pozvani u školu, a učenik je dobio pisanu opomenu, dogodio već u drugom razredu osnovne škole. Otac dodaje da je dječak bio podvrgnut psihijatrijskom i psihološkom testiranju, ali se pokazalo da su nalazi bili u redu. Priznaje da je sin sklon vršnjačkom nasilju, ali opravdava to tvrdnjom da je u školi postao sinonim problematičnog učenika, pa mu se stavljalo na teret i ono za šta nije kriv. Kaže da je o sinovljevom ponašanju ranije bio obavješten i Centar za socijalnu zaštitu.

Kada se pojavila priča o spisku za likvidaciju (njegov otac govori o “navodnom spisku” jer ga, kaže, nije video), nakon što su on i supruga pozvani u školu, sam je preduzeo potrebne mjere, pa su dječaka odveli u Zagreb na pregled u Polikliniku za zaštitu djece Grada Zagreba kod psihologa. Išao je na tretmane, više su ga puta vozili u Zagreb, gdje je ustanovljeno da je s dječakom sve u redu, ispričao je otac.

Ipak, kaže, supruga i on su zbog mira roditelja u školi u kojoj se dogodio incident premjestili dečaka u drugu. U školi koju sada pohađa taj dječak radi i njegova majka. 

“U novoj sredini dobro se snašao i nije bilo incidenata”, tvrdi njegov otac u razgovoru sa novinarom Telegrama. Osim toga, dodao je, mi u kući nemamo oružje, pa našu reakciju smatram primjerenom.

Roditelji dece sa spiska kažu da im nije bilo nimalo svejedno. 

“Bili smo jako uznemireni i razočarani ponašanjem škole, koja nije ozbiljno shvatila učenikovu prijetnju”, kažu roditelji. Bojali su se, dodaju, i laknulo im je kada je učenik otišao u drugu školu.

Jedna od upućenih osoba je za Telegram rekla da je direktorka škole u bliskim rodbinskim odnosima s bivšim istaknutim političarem, koji je član iste stranke kao i otac problematičnog učenika, pa se sve pokušalo zataškati, umanjiti i svesti na dječji nestašluk. Takođe, dodaje, direktorka škole nije bilo u interesu da se slučajem pozabave Centar za socijalnu zaštitu, policija i Državno tužilaštvo. Zato je pronađeno rješenje: problematičnog će učenika premjestiti u drugu školu.

Iz škole prvo nisu reagovali na novinarske upite, da bi na kraju ipak oglasili:

“(...) možemo vas obavestiti da o navedenom događaju nemamo saznanja sve do vašeg upita, jer navodni popis koji Vi spominjete niko nije vidio te se sve zasniva na ‘rekla-kazala’. Ono što nam je poznato jeste to da je učenik za kojeg pretpostavljamo da je riječ, naveli ste prelazak u drugu školu Šu odgovoru navode ime te školeĆ imao sukob s jednim od svojih vršnjaka. U takvoj situaciji pozivamo roditelje na razgovor, što smo učinili i u ovoj situaciji. Roditelji su samoinicijativno odlučili da dijete prebace u drugu drugu školu, jer su smatrali da će promjena sredine pozitivno uticati na dijete.”

Iako je otac tvrdio da je područni Centra za socijalnu zaštitu ranije bio upoznat s problematičnim ponašanjem njegova sina, za šta je naknadno pojasnio da se radilo o incidentu dok je dječak pohađao drugi razred osnovne škole (radi se o krajnje vulgarnom ponašanju prema učiteljici), iz Centralne službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad Telegramu su odgovorili da stručni radnici nadležnog područnog ureda nemaju nikakva saznanja o ovoj situaciji.

Dodali su i da u odnosu na tog maloljetnika nisu preduzimane mjere porodično-pravne zaštite u nadležnosti Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Iz Opštinskog državnog tužilaštva samo su prebacili lopticu na školu i rekli da ih zakon sprečava da daju bilo kakav odgovor na pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana