Šesta optužnica protiv Sanadera

Agencije
Šesta optužnica protiv Sanadera

Zagreb - Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je još jednu u nizu optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Riječ je o "slučaju TLM-HEP" i šestoj optužnici protiv bivšeg lidera HDZ-a.

Ovaj put, Sanadera terete da je podsticao Ivana Mravka, nekadašnjeg predsjednika uprave HEP-a, na zloupotrebu položaja i ovlašćenja. Prema navodima optužnice, Mravak je na Sanaderov nagovor od 2004. do 2009. godine prodavao struju "Aluminiju" iz Mostara po znatno nižim cijenama od tržišnih.

Na taj način, smatra tužilaštvo, HEP je oštećen za 650 miliona kuna (85 miliona evra).

Inače, kako su u drugom postupku za istu stvar optuženi Ivan Mravak, Ivan Kapular i Zdenko Jurčić te kako ta optužnica još nije postala pravosnažna, vjerovatno će se u dogledno vrijeme ta dva postupka spojiti. Tim više što Sanadera terete da je podsticao Mravka, a sam Mravak je tokom istrage inspektorima ispričao da je na Sanaderov nagovor i po njegovoj naredbi sklopio ugovor koji je bio štetan za HEP.

HEP je 2008. godine odlučio da povisi cijene takozvanim povlašćenim kupcima među kojima su bili "Dioki" i "Dina Petrokemija". Na Ježićevu molbu Sanader je od Mravka tražio da kompanijama njegovog tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Nezakonita pogodba je, po tvrdnjama tužilaštva, trajala 2008. i 2009. godine.

Protiv Sanadera do sada su podignute optužnice u slučajevima "Hipo" i "Ina  MOL", "Fimi-medija", "Planinska" i "HEP  Dioki". Za afere "Hipo" i "Ina - MOL" nepravosnažno je osuđen na deset godina zatvora.

Suđenja za afere "Fimi-medija" i "Planinska" su u toku, s tim da bi nepravosnažna presuda za "Fimi mediju" mogla biti donesena najkasnije do kraja godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana