Šest milijardi evra za region: EU reformama uslovljava isplate

Tanjug
Šest milijardi evra za region: EU reformama uslovljava isplate

BRISEL - U Briselu je danas počeo radni ručak lidera Zapadnog Balkana sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Kako je najavljeno, na sastanku će se sagledati odnosi i saradnja EU i Zapadnog Balkana u kontekstu Plana rasta za Zapadni Balkan.
Sastanku prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristjan Mickoski i Milojko Spajić, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Svi partneri sa Zapadnog Balkana imali su obavezu da predaju Briselu reformske agende, predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.
Isplata sredstava zavisi od uspješne primjene reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Evropska komisija trenutno završava svoju procjenu reformskih agendi koje su podnijeli partneri sa Zapadnog Balkana. Kada Evropska komisija završi s procjenama, Komisija će konsultovati države članice EU tokom predstojećeg odbora Instrumenta za predprisutpnu pomoć (IPA), a u slučaju pozitivnog mišljenja, Komisija će preći na usvajanje i odobravanje reformskih agendi i, prije prvih isplata, zaključiti ugovore o olakšicama i kreditima sa svakim od korisnika.

Plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije partnera sa Zapadnog Balkana s jedinstvenim tržištem EU, podsticanje ekonomske integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana