Šerijatski zakon, pa prekid vatre

Agencije
Šerijatski zakon, pa prekid vatre

Islamabad - Pakistanski talibani iznijeli su uslove za uspostavljanje prekida vatre, među kojima su usvajanje šerijatskog zakona i prekid veza sa SAD.

Talibani su u pismu upućenom pakistanskom dnevniku "Njuz" iznijeli zahtjev da Pakistan prekine svoje učešće u ratu u Avganistanu i da pažnju usmjeri na rad "osvete" protiv Indije, prenijele su agencije.

Pismo, koje je uputio portparol talibana Amir Muavija, objavljeno je u vrijeme kada se u Avganistanu pažnja preusmjerava sa vojnog pritiska pripadnika NATO na moguće mirovne razgovore i usljed spekulacija o raskolu u vrhu pakistanskih talibana.

Vojni zvaničnici izjavili su tokom proteklog mjeseca da je lider pakistanskih talibana Hakimula Mehsud izgubio operativnu komandu i da je preuzeo njegov zamjenik Vali ur Rehman za koga se smatra da je otvoreniji za mirovne pregovore sa pakistanskom vladom. Talibani su negirali da je Mehsud izgubio komandu.

Pakistanski talibani su odvojeni pokret i u savezništvu su sa avganistanskim. Poznati su po imenu Tehreke taliban Pakistan i ranije su pokretali smrtonosne napade protiv pakistanske vojske i civila.

- To je gomila kriminalaca. To nisu avganistanski talibani i nisu otvoreni za pregovore. Niko ne može sličnu ponudu da shvati ozbiljno. Tehreke taliban Pakistan nisu odgovarajuća strana i sigurno nisu neko s kim bi bilo koja vlada pregovarala - rekao je višerangirani zvaničnik pakistanske vlade, koji je ponudu pakistanskih talibana ocijenio kao "besmislenu".

Avganistan       

U jučerašnjem napadu talibana na policijski punkt u Avganistanu ubijena su četiri policajca. Napad je izveden uz pomoć ekstremiste koji se ranije infiltrirao u policiju, prenijele su agencije. Napadači su pred zoru otvorili vatru na punkt u okrugu Trin Kot, zabačenoj oblasti u provinciji Uruzgan, i ubili policajce na spavanju.

Portparol policije Farid Ahmad rekao je AFP-u da je jedan policajac pobjegao s pobunjenicima i da je on bio jedan od talibana koji se infiltrirao u policijske redove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana