Selak na obilježavanju Dana sjećanja na logor Jadovno

GS
Selak na obilježavanju Dana sjećanja na logor Jadovno

JADOVNO - Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske, prisustvovao je danas obilježavanju Dana sjećanja na logor Jadovno kod Šaranove jame na Velebitu i tom prilikom poručio da će srpski narod sačuvati kolektivno sjećanje na genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu.

Parastos jadovničkim žrtvama služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovačkim Gerasim uz molitveno učešće mnogobrojnog naroda.

“I danas, nakon toliko decenija, neopisivo je teško stajati iznad Šaranove jame u koju su živi bacani Srbi, čije muke nikada nećemo moći sagledati.

Istinsko je čudo da je srpski narod pretekao i preživio genocid i politiku tadašnje NDH koja je glasila: jednu trećinu Srba pobiti, jednu pokatoličiti, a jednu protjerati”, rekao je danas Selak.

Dan sjećanja na Jadovno svake godine organizuje udruženje Jadovno 1941. iz Banjaluke, koje okuplja veliki broj rodoljuba i bavi se čuvanjem sjećanja na sistem logora Gospić - Jadovno - Pag.

“Mi nećemo zaboraviti svoje pretke, jer ako zaboravimo, bićemo i mi zaboravljeni od strane naših potomaka, poručio je predsjednik SPS-a.

Logor Jadovno je prvi koncentracioni logor u NDH koji je funkcionisao u sistemu logora Gospić - Jadovno - Pag, u kojem je od 11. aprila do 20. avgusta 1941. na najsvirepije načine ubijeno više od 40 000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana