Seizmolog: Slijedi serija manjih zemljotresa

Tanjug
Foto: Ilustracija

PODGORICA - Seizmolog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore Srđan Ceković izjavio je danas da nakon zemljotresa od 5,4 jedinice Rihterove skale, čiji je epicentar bio na pet kilometara od mjesta Čarađe, u opštini Nikšić, sledi serija manjih zemljotresa.

"Poslije zemljotresa takve jačine uvijek bude serija manjih zemljotresa, a kako mi seizmolozi to volimo da kažemo, smirivanje tla", rekao je Ceković.

Dodao je da se zemljotres najjače osjetio na području Plane, Gackog, Bileća i Grahova sa intenzitetom šest, u Nevesinju, Nikšiću i Danilovgradu i Stolcu sa intenzitetom pet.

"U Podgorici, Kotoru, Tivtu, Budvi i Ulcinju zemljotres se osjetio intenzitetom tri, istim kao i na teritoriji Srbije u graničnom dijelu", rekao je Ceković.

Podsjetio je da je Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju rano jutros, u 4:06, registrovao jači zemljotres u epicentru pet kilometara jugozapadno od Čarađa.

"Jačina tog zemljotresa u epicentru iznosila je 5,4 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od sedam stepeni Merkalijeve skale", rekao je on i dodao da je zemljotres lociran na dubini od 14 kilometara i da je u epicentralnom području mogao izazvati materijalnu štetu.

Upitan šta može da poruči građanima i kako da se ponašaju u slučaju zemljotresa, on kaže da je najbitinije da ostanu smireni.

"Nikako ne treba paničiti, obično zemljotresi traju kraće vrijeme kao što je ovaj bio. Iako je bio malo jači, intenziteta 5,4, trajao je svega par sekundi. U tom slučaju najbolje je, kada krene zemljotres, da se sklone u ćoškove prostorija, ispod okvira vrata, ako spavaju da se spuste pored kreveta, ispod stola i da pokriju rukama glavu", naveo je  Ceković.

Seizmolog je dodao da ljudi, ako se nalaze u zgradama, nikako ne treba da koriste liftove i stepenice, već mirno da sačekaju da zemljotres prođe i nakon toga smireno izađu napolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana