Šef MOL-a op­tu­žen za mi­to

Agencije
Šef MOL-a op­tu­žen za mi­to

Za­greb - Kan­ce­la­ri­ja za su­zbi­janje ko­rup­ci­je i or­ga­ni­zo­va­nog kri­mi­na­la (US­KOK) po­di­gla je op­tu­žni­cu pro­tiv pred­sje­dni­ka upra­ve ma­đar­ske naf­tne kom­pa­ni­je MOL Žol­ta Her­na­di­ja po­sli­je spro­ve­de­ne is­tra­ge o mo­gu­ćoj zlo­upo­tre­bi.

On se te­re­ti da je biv­šem pre­mi­je­ru Hrvat­ske Ivi Sa­na­de­ru dao 10 mi­li­ona evra ka­ko bi ma­đar­skoj naf­tnoj kom­pa­ni­ji pre­pus­tio upravlja­čka pra­va u "Ini".

- Okrivljenom se na te­ret stavlja da je, kao pred­sje­dnik upra­ve MOL-a, od po­čet­ka 2008. do kra­ja 2009. go­di­ne u Za­gre­bu sa ta­dašnjim pred­sje­dni­kom Vla­de "do­go­vo­rio da će za iznos od 10 mi­li­ona evra pre­du­ze­ti sve da se zaključe prva iz­mje­na i do­pu­na ugo­vo­ra o me­đu­so­bnim odno­si­ma di­oni­ča­ra trgo­va­čkog druš­tva "Ina" - obja­vio je US­KOK.

US­KOK tvrdi da je na taj na­čin Hrvat­ska MOL-u neo­sno­va­no omo­gu­ći­la pre­vla­da­va­ju­ći uti­caj u "Ini". Ta­ko­đe, do­go­vo­re­no je skla­panje gla­vnog ugo­vo­ra o iz­dva­janju ga­snog po­slo­vanja iz "Ine", odno­sno da Hrvat­ska preu­zme "onaj dio ga­snog po­slo­vanja ko­ji stva­ra gu­bit­ke".

Ka­ko se is­ti­če, Sa­na­der je, kao pro­ti­vu­slu­gu za primljeni mi­to, do­go­vo­rio iz­mje­ne di­oni­čar­skog ugo­vo­ra izme­đu MOL-a i "Ine", zna­ju­ći da to "ni­je u in­te­re­su Hrvat­ske".

Kom­pa­ni­ja MOL ju­če je sa­op­šti­la da ni­je oba­vi­je­šte­na o po­di­zanju op­tu­žni­ce pro­tiv Her­na­di­ja.

- U ovom tre­nut­ku ni­je nam po­zna­to da pos­to­ji for­mal­na op­tu­žni­ca. Her­na­di je već na za­do­voljstvo MOL-ove upra­ve po­ka­zao da su te op­tu­žbe ne­ute­meljene i da taj slu­čaj ni­je osno­van, sto­ga oče­ku­je­mo da će se Her­na­di na od­go­va­ra­ju­ći na­čin bra­ni­ti od svih op­tu­žbi u bu­du­ćnos­ti, kao što je to us­pje­šno ra­dio i u pro­šlos­ti - sa­op­štio je MOL.

Is­tra­gu pro­tiv Her­na­di­ja US­KOK je pre­ki­nuo u de­cem­bru 2012. go­di­ne i po­no­vo je po­kre­nuo po ulas­ku Hrvat­ske u EU. Uz po­no­vno po­kre­tanje is­tra­ge, US­KOK je za Her­na­di­ja za­tra­žio i is­tra­žni za­tvor na­kon što je Ma­đar­ska odbi­la da mu uru­či po­ziv za ispi­ti­vanje u Hrvat­skoj, a ra­ni­je ni­je željela da ga sa­ma ispi­ta prav­da­ju­ći se za­šti­tom na­ci­onal­nih in­te­re­sa.

Sa­na­der

Ivo Sa­na­der je zbog slu­ča­ja "Ina-MOL" ne­pra­vo­sna­žno osu­đen na de­set go­di­na za­tvo­ra, a Vrho­vni sud upra­vo ra­zma­tra žal­be njego­ve od­bra­ne i tu­ži­laš­tva na tu pre­su­du.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana