Šef hrvatske SOA: Navijači nisu svjesni o kakvim optužbama protiv njih se radi

Tanjug
Foto: Agencije

ATINA- Sitaucija sa uhapšenim hrvatskim navijačima u Grčkoj je relativno teška, optužbe pred kojima su se našli su teške, a oni nisu ni svesni o kakvim optužbama se radi, izjavio je danas šef hrvatske Sigurnosno-bezbjednosne agencije (SOA) Daniel Markić, koji je, bez zvanične najave, otputovao u Grčku zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

''Cilj nam je da riješimo situaciju sa našim državljanima koji su po grčkim zatvorima. Svaki od nas, oba ministra, premijer i ja razgovarali smo sa kolegama u Grčkoj. Cilj je, naravno da riješimo tu situaciju, i kratkoročno, da nam se državljani što pre vrate'', rekao je Markić.

On je ocijenio da je cilj da dvije zemlje stvore međusobno povjerenje.

''Niti smo mi fašistička država, niti je Grčka banana država. To su dvije funkcionalne države, zemlje EU i NATO-a i u tom smislu moramo sarađivati. Konačni cilj je kao i uvijek borba protiv nasilja, želimo da pomognemo našim državljanima'', rekao je Markić.

Istakao je da ne bi da komentariše da li je obračun između hrvatskih i grčkih navijača boi dogovoren, kako državljanima Hrvatske ne bi otežao situaciju, i dodao da je ''prilično jasno'' kako navijačke grupe inače funkcionišu.

Hrvatski premijer Plenović je naveo da je na grčkim vlastima odluka o tome da li će ustupiti krivični postupak protiv hrvatskih navijača Hrvatskoj.

"To zavisi od grčkih vlasti. U slučaju da grčke vlasti izraze interes za ustupanje, mi smo za to spremni", rekao je Plenković.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je hrvatskim novinarima da je Grčka zatražila podatke iz krivične evidencije za svih 102 hrvatskih državljana koji su uhapšeni u Grčkoj.

Na pitanje novinara zašto nema još službenih potjernica za njima, Malenica je rekao da je to pitanje za grčke vlasti i njihovo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen u sukobu navijača AEK-a i Dinama uoči kvalifikacione utakmice za Ligu prvaka, 102 člana ekstremne navijačke grupe hrvatskog kluba, Bed blu bojs, uhapšena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana