SDP poražen, HDZ relativni pobjednik

Agencije
SDP poražen, HDZ relativni pobjednik

Zagreb - Nakon što su obrađena gotova sva biračka mjesta u četiri velika grada u Hrvatskoj, nezvanični rezultati pokazuju da je aktuelni gradonačelnik Splita Željko Kerum izgubio vlast, dok gradonačelnik Zagreba ide u drugi krug.

Milan Bandić, aktuelni gradonačelnik Zagreba i kandidat grupe građana, osvojio je 46,42 odsto glasova, dok je drugoplasirani kandidat koalicije koju predvodi SDP Ranko Ostojić sa 23,40 odsto glasova. Njih dvojica će se boriti u drugom krugu za dvije sedmice.

U Splitu je Željko Kerum izgubio šanse za novi mandat, jer je prebrojavanje glasova pokazalo da je osvojio 18,6 odsto glasova, dok je drugoplasirani Vjekoslav Ivanišević iz HDZ-a osvojio 21,6 odsto glasova. Ivanišević će se u drugom krugu boriti sa kandidatom SDP-a Ivom Baldasarom, koji je osvojio čak 29,3 odsto glasova.

Kandidat SDP-a u Rijeci Vojko Obersneil mogao bi već poslije prvog kruga da postane gradonačelnik. Trenutno ima više od 48,06 odsto glasova. U Osijeku će se u drugom krugu boriti Krešimir Bubalo (HDSSB) i Ivan Vrkić (koalicija SDP-HNS-HSU). SDP, dakle, u četiri najveća grada ide u drugi krug, pri čemu je bar za sada ostvario napredak u Splitu, dok će u Zagrebu najvjerovatnije ići u opoziciju.

HDZ je pobijedio u osam županija u prvom krugu izbora, a SDP u dvije županije.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović rekao je juče da preuzima odgovornost za rezultate i da se ne želi skrivati niti bježati od odgovornosti.

- Ja sam kriv za sve, i za pobjede i za poraze. Pa nije valjda moja sekretarica. Čestitam svima koji su pobijedili u prvom krugu, onima u drugom želim poštenu i fer borbu - kazao je Milanović.

Privremeni rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj, prema ocjenama analitičara, pokazali su da je hrvatski premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović doživio poraz, dok je HDZ relativni pobjednik, ali nema razloga za slavlje. 

- Ovo je relativna pobjeda HDZ-a i apsolutni poraz Milanovića - rekao je analitičar Davor Đenero.

SDSS

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović izrazio je zadovoljstvo rezultatima koje je ta stranka ostvarila na izborima.
- Od sedam mjesta zamjenika župana koje smo do sada imali, osvojili smo šest - rekao je Stanimirović, ističući da SDSS od dosadašnjih 15 opština u kojima ima vlast, načelnika i skupštinsku većinu, praktično zadržava sve.

Kandidat SDSS-a za gradonačelnika Vukovara našao se na trećem mjestu sa nešto više od osam odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana