SDP i HDZ predstavile liste za EP

Agencije
SDP i HDZ predstavile liste za EP

Zagreb - Najjače dve stranke u Hrvatskoj- vladajuća SDP i opoziciona HDZ predstavile koalicione liste za majske izbore za 11 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Glavni odbor SDP doneo je odluku o zaključenju sporazuma o zajedničkom nastupu s Hrvatskom narodnom strankom (HNS), Istarskim demokratskim saborom (IDS) i Hrvatskom strankom penzionera.

Na listi vladajuće koalicije koju će predvoditi Neven Mimica (SDP), aktuelni povjerenik Hrvatske u Evropskoj komisiji, mjesto će naći i Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke.

Premijer i predsjednik SDP Zoran Milanović poručio je onima koji će biti na listi da izbegavaju ideološke napade konkurencije, jer su oni na posljednjim izborima za EP prije godinu dana "pokazali da su spremni na sve".

"Dijeli nas nepremostiv jaz u shvatanjima politike i pogledu na osnovne društvene vrijednosti", naglasio je Milanović.

Stranke okupljene oko HDZ-a potpisale su danas sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za EP i najavili da je to koalicija i za buduće predsjedeničke i parlamentrane izbore.

Uz najjacu opozocionu stranku čiji će kandidat voditi listu, mjesta su našli i kandidati Hrvatske seljačke stranke, Hrvatske stranke prava Ante Starčević i Blok umirovljenici (penzioneri) zajedno.

"Sinergija narodnjačkih snaga u Hrvatskoj može i mora donijeti pobjedu, ne samo zbog odbrane temeljnih vrijednosti, primjerenih hrvatskom narodu, nego i protiv jedne nove doktrine totalitarizma, a to je totalitarizam siromaštva i privrednog razaranja zemlje u režiji Kukuriku koalicije", rekao je lider HDZ Tomislav Karamarko.

On je izrazio uvjerenje da će njihova koaliciona lista pobjediti baš kao i prošlogodišnjim evroizborima kada su osvojili šest od ukupno tada predviđenih 12 poslaničkih mjesta. Pet mjesta na evroizborima u aprilu prošle godina osvojila je vladajuća koalicija na čelu sa SDP, a jedan mandat je pripao Hrvatskim laburistima koji su prešli izborni prag.

Povodom pisanja medija o sporu s Evropskom pučkom strankom zbog koalicije s desničarskim HSP AS Ruže Tomašić, koja je i na prošlim evroizborima na listi HDZ izborila mandat u EP, Karamarko je odgovorio da spora nije bilo.

Tomašićevoj, prema pisanju medija, predsjednik Evropske pučke stranke Josef Daul zamjera evroskepticizam i pripadnost klubu Evropskih konzervativaca i reformista. Za nju je navodno rezervisano šesto mjesto na koalicionoj listi.

Izbori za EP u Hrvatskoj će biti održani 25. maja. U novom sazivu Evropskog parlamenta Hrvatska će imati jednog poslanika manje nego do sada jer se broj poslanika u EP smanjuje sa 766 na 751.

Države članice mogu imati minimalno šest i maksimalno 96 poslanika, proporcionalno broju stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana