Savo Štrbac - Hrvatske presude neosnovane

Glas Srpske
Savo Štrbac - Hrvatske presude neosnovane

ZAGREB, BEOGRAD - Nekadašnji pripadnik milicije bivše Republike Srpske Krajine Renato Petrov, koji je uhapšen u srijedu u Diseldorfu po potjernici Hrvatske, ukupno je 107. uhapšeni širom svijeta po Interpolovim potjernicama Hrvatske, rekao je direktor Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac.

- Od ukupnog broja, njih 29 izručeno je Hrvatskoj gdje ih je zatim 12 oslobođeno zbog obustavljanja postupka ili prekvalifikacije optužbe za ratni zločin u oružanu pobunu, što govori o neosnovanosti - rekao je Štrbac.

On je istakao da upravo toliki broj oslobođenih govori koliko su neosnovane optužbe ili presude hrvatskih sudova i dodao da su hrvatski pravosudni organi veoma široko tumačili pojam ratnog zločina, pa je ta kvalifikacija važila i za ubistvo svinje, krađu veš-mašine ili šamar.

Štrbac je objasnio da se, čim se nekom sudi u odsustvu, protiv te osobe određuje pritvor i raspisuje potjernica, tako da se došlo do apsurda da je po zahtjevu Hrvatske do sada raspisano više od 1.200 Interpolovih potjernica.

Petrov je u Hrvatskoj osuđen u odsustvu na 20 godina zatvora zbog navodnih zločina u Škabrnji, a interesantno je, dodaje Štrbac, to što je on hrvatske nacionalnosti, ali i ističe da to nije jedini Hrvat koji je ostao sa Srbima u tadašnjoj RSK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana