Savjet Evrope upozorio Hrvatsku zbog ukidanja ćirilice u Vkovaru

Srna
Savjet Evrope upozorio Hrvatsku zbog ukidanja ćirilice u Vkovaru

Strazbur - Savjet Evrope izrazio je žaljenje zbog odluke Gradskog vijeća u Vukovaru da izmijeni Statut i ukine upotrebu ćiriličnih tabli i pozvao Hrvatsku da poštuje Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima.

U saopštenju Savjeta Evrope navodi se da je Komitet ministara Savjeta Evrope još 15. aprila preporučio da "hrvatske vlasti nastave sa napormima u pravcu podizanja svesti i tolerancije prema jezicima manjina, u svim domenima, uključujući upotrebu tabli i lokalnih imena sa ćiriličnim natipisima".

Savjet Evrope ističe da je upotreba jezika manjina na zvaničnim tablama mjera koja ima značajan pozitivan efekat kada je riječ o prestižu i javnoj svijesti o jeziku manjine, prenose mediji.

Komitet ministara proteklih godina usvojio je nekoliko preporuka o upotrebi manjinskih jezika na javnim tablama.

"Savjet Evrope zato veoma žali zbog uklanjanja tabli na manjinskim jezicima vandalskim aktima ili na osnovu formalne odluke koja ograničava prisustvo manjinskog jezika u javnosti i poziva relevantne državne vlasti u svim zemljama članicima da u potpunosti primjenjuju odredbe Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana