Sastanak sa ambasadorima Kvinte ne demonstrira suverenost

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Susret sa ambasadorima Kvinte i nerezidentnim ambasadorima u Beogradu koji je imao premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić za nekadašnjeg diplomatu Vladislava Jovanovića ne predstavlja "najsjajniju formu demonstracije sopstvenog suvereniteta i nezavisnosti".

Jovanović za Tanjug kaže da je sama ta forma Kvinte i sastanak sa drugima forma ponižavanja država koje su ušle u prisne odnose sa tim zemljama jer se postavljaju starateljski nad njima.

"To pokazuje koliko je propoved o slobodama, demokratiji i ljudskim pravima koje dolaze sa te strane samo jedna zavesa iza koje se krije želja za dominiranjem i određivanjem i unutrašnje i spoljne politike", kazao je Jovanović dodajući da ne zna zašto je crnogorski premijer pristao na takav sastanak.

Što se tiče prvih susreta i koraka Krivokapića tokom posete Beogradu, Jovanović kaže da se može reći da je crnogorski premijer izgrađen političar, koji ima tananu političku kulturu i jezik.

"Krivokapić ni izdaleka ne može da bude zanemarivan i otpisivan kako neki analitičari pokušavaju da vide. On vrlo vodi računa o tome šta mu je prioritet, šta su prateći zadaci i šta su oni koji ga dočekuju i izgrađuje odnose za razgovore koji odgovaraju takvom profilu njegove politike koja nije bez logike i liste prioriteta", navodi Jovanović.

Kako kaže, to nije na nivou emotivnih želja i očekivanja Srbije s obzirom da smo, kako se kaže s obe strane, u najmogućem najbližem srodstvu.

"Verovatno su naša očekivanja bila veća, naše ruke su bile raširene za srdačniji zagrljaj. Čini mi se da to ovoga puta nije bilo moguće, ali to ne znači da za neki sledeći put to neće biti moguće", kaže nekadašnji diplomata.

Prema njegovim rečima, kada je o tome reč saglasan je sa idejom Krivokapića da je ovo početak određivanja odnosa i da ne treba odmah previše očekivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana