Sastanak o borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima

Srna
Foto: Srna

BUDVA- Međunarodna organizacija za migracije /IOM/ organizovala je regionalni sastanak za ključne aktere sa zapadnog Balkana koji se bave suzbijanjem krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, s ciljem da doprinese unapređenju koordinacije i saradnje vlasti u regionu, saopšteno je danas iz te organizacije.


Sastanak, koji je okupio članove udarnih grupa za suzbijanje krijumčarenja migranata i koordinatore za borbu protiv trgovine ljudima - predstavnike tužilaštava, ministarstava unutrašnjih poslova, odnosno bezbjednosti, te graničnih policija zemalja zapadnog Balkana, poslužio je kao platforma za razmjenu najbolje prakse, razgovor o izazovima sa kojima se suočavaju i mogućnostima za produbljivanje saradnje.

Ovaj susret je održan u okviru projekta "Zajednička akcija zapadnog Balkana protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima" /VBJAST/, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Danske. Kroz zapadni Balkan je, kako se navodi, od 2015. godine prošlo oko 1,5 miliona migranata. Povećana i složenija mješovita migraciona kretanja u proteklih nekoliko godina izvršila su, kako se je navedeno, dodatni pritisak na partnere zapadnog Balkana da odgovore na potrebe migranata u tranzitu, posebno najugroženijih.

Evropol je 2020. godine zabilježio porast aktivnosti krijumčarenja migranata u regiji, sa pogoršanjem u načinu iskorištavanja ranjivosti migranata kako bi izbjegli granične kontrole.

"Rano i proaktivno prepoznavanje rizika i ranjivosti među mješovitim migracionim tokovima ostaje izazov i prepreka za vlasti za efikasno suzbijanje trgovine ljudima. Primjena regionalnog i multisektorskog pristupa za identifikaciju i primjenu inovativnih rješenja, posebno digitalnih i IT alata, ključna je za prevazilaženje tih prepreka i borbu protiv kontinuiranih promjena u modalitetima i trendovima" navodi se u saopštenju.

Ovi sastanci su ključni za jačanje operativne saradnje kroz neposredne i direktne kontakte, koje postojeće formalne procedure često otežavaju, istaknuto je na ovom susretu. U okviru trogodišnjeg projekta VBJAST, započetog u oktobru 2021. godine, IOM doprinosi boljem upravljanju migracijama u mješovitim migracionim tokovima na zapadnom Balkanu kroz jačanje efektivnih praksi borbe protiv krijumčarenja i trgovine ljudima, u skladu sa pristupima osjetljivim na zaštitu i pomoć žrtvama trgovine ljudima.

IOM je naveo da prepoznaje važnost redovne saradnje i koordinacije i posvećen je poboljšanju razmjene najbolje prakse i naučenih lekcija između aktera širom regiona. Regionalna inicijativa će takođe imati za cilj jačanje napora na prevenciji, zaštiti i krivičnom gonjenju u borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima u svim zemljama zapadnog Balkana.

Posebna pažnja će se, takođe, posvetiti jačanju zaštite i osnaživanja ranjivih kategorija migranata, prema pristupu zasnovanom na pravima i osjetljivom na žrtve. IOM će nastaviti da gradi odlične odnose sa relevantnim partnerima u regionu kako bi sproveo ovu inicijativu, ističe se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana