Saša Broz, unuka predsjednika SFRJ: Da vidi Hrvatsku, Tito bi sam skinuo svoje ime sa trga

Agencije
Saša Broz, unuka predsjednika SFRJ: Da vidi Hrvatsku, Tito bi sam skinuo svoje ime sa trga

Zagreb - Da danas vidi Hrvatsku, Josip Broz Tito bi sam skinuo svoje ime sa trga, rekla je unuka doživotnog jugoslovenskog predsjednika Saša Broz komentarišući odluku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.

Bandić je, naime, u ponedjeljak objavio da namjerava da preimenuje trg. Gradonačelnik Zagreba je rekao da će promjenu imena tog trga predložiti odboru zaduženom za preimenovanja gradskih ulica i trgova na prvoj sjednici gradske Skupštine koja se očekuje u četvrtak. Ovaj njegov potez za cilj ima kupovanje glasova u Gradskom vijeću, a izazvao je žestoke reakcije javnosti. Među onima koji su se oglasili povodom preimenovanja trga je i Saša Broz, Titova unuka.

- Kao prvo, dragi prijatelji, želim da se svima izvinim, jer se oni koje smo birali ne bave vama/nama nego čovjekom koji je mrtav 37 godina. Iskreno mi je žao što je očigledno kvalitet života u metropoli manje bitan od imena jednog trga. Vjerujte mi da bi deda da vidi Rvacku danas sam svoju ploču sa trga skinuo. Odavno - navela je Saša Broz.

O promjeni imena jednog od najljepših trgova u Zagrebu godinama se vodi polemika.

Bandićeva odluka da preimenuje trg podijelila je hrvatsku političku scenu. I dok jedni smatraju da Bandić time plaća cijenu ostanka na vlasti, te da je podlegao pritiscima ekstremne desnice koja otvoreno pokazuje simpatije prema ustaštvu, drugi smatraju da je jedini koji to u ovom trenutku može da spriječi lider manjina, poslanik SDSS-a u Saboru Milorad Pupovac. Među njima je bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, koji kaže da od Pupovca, koji podržava vladu Andreja Plenkovića, zavisi i saborska većina.

- Bandić će se oprati od nekih optužbi, ali od ove odluke se neće moći oprati i predlažem mu da još jednom razmisli - kaže Josipović i dodaje da je ovo prilika za Pupovca da uslovi opstanak Plenkovićeve vlade.

Dragan Markovina iz Nove ljevice smatra da je ovom najavom Bandić iskazao potpuni prezir prema sopstvenim riječima i stavovima koje je zagovarao godinama, pa i u protekloj kampanji.

- On je ovom odlukom podržao one koji sasvim otvoreno tvrde da Hrvatska nije oslobođena 1945. i da bi trebalo ukinuti Dan antifašističke borbe - kaže Markovina.

O ovom pitanju stav je iznijela i bivša SDP-ovka Mirela Holi koja nije iznenađena Bandićevim prijedlogom jer, kako kaže, od početka je bilo jasno da će on učiniti sve da bi ostao na vlasti. Za promjenu imena tog trga je i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). Predsjednik Vlade Hrvatske i lider HDZ-a Andrej Plenković rekao je ranije da je stav HDZ-a o tom pitanju odavno poznat i da je promjena imena trga izvorno ideja HDZ-a. Partiji Milana Bandića, koji je do 1990. bio član Komunističke partije Hrvatske, a potom do 2009. SDP-a, nedostaje 12 glasova da bi formirala većinu u Skupštini grada Zagreba. Bandićeva lista na izborima je osvojila 14 odborničkih mjesta, HDZ ima sedam odbornika, a lista Brune Esih pet.

Esih zadovoljna

Bivša HDZ-ovka i ekstremna desničarka Bruna Esih izrazila je zadovoljstvo odlukom Milana Bandića, dok njen takođe bivši stranački kolega Zlatko Hasanbegović kaže da novo ime nije po njegovom ukusu, ali da je i ono bolje od postojećeg. Na svom "Fejsbuk" profilu oglasio se poslanik najuticajnijeg SDP-a Peđa Grbin, koji je poručio da ovakvom odlukom Bandić plaća cijenu ostanka na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana