Šarićev biznis cvjeta u Pragu

Agencije
Šarićev biznis cvjeta u Pragu

Beograd - Prag, glavni grad Češke, veoma je popularan među turistima, ali je omiljeno odredište i manje poželjnim posjetiocima - organizovanim kriminalnim grupama sa Balkana.

Novinari KRIK-a i češkog Centra za istraživačko novinarstvo (CCIZ) otkrili su da su desetine kompanija iz Praga u direktnoj vezi sa moćnim balkanskim kriminalcima koji zarađuju novac trgovinom drogom, naručenim ubistvima i krijumčarenjem cigareta. Neka od ovih preduzeća bave se kockarskim biznisom i kontrolišu lance kazina, a druga postoje samo na papiru - bez kancelarija, finansijskih izvještaja ili bilo kakvih zvaničnih podataka o poslovanju.

Osobe koje su osnovale ova preduzeća za kriminalne grupe objasnile su da su kompanije korišćene uglavnom da bi kriminalci sa Balkana dobili boravak u Evropskoj uniji.

Balkanske kriminalne grupe koristile su emigrante iz svojih zemalja da za njih osnivaju fiktivne poslovne strukture. Najpoznatije ime na listi kriminalaca koji imaju preduzeća u ovoj zemlji je Darko Šarić. Iako je nedavno osuđen na 20 godina zatvora zbog trgovine 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike za Evropu, vjeruje se da su dijelovi njegove grupe ostali netaknuti te da su i dalje aktivni.

Šarićev trag u Češkoj je lako pratiti, ali ga je teško dokumentovati. U januaru 1998. godine, sa osam osoba osnovao je preduzeće "Solimba" u Pragu, na adresi koja ne postoji.

Osoba koja je bila zadužena da potpiše dokumentaciju i osnuje ovu firmu je Milka Štepankova. Novinarima je rekla da je u Prag došla 1993. godine bježeći od rata u tadašnjoj Jugoslaviji. Kompanije je osnivala za članove kriminalnih grupa zato što su bili iz balkanske zajednice. Ona je rekla da nije znala da je Šarić narko-bos kada mu je pomogla da osnuje firmu.

- Znam ga iz Pljevalja, našeg rodnog grada. Uvek je ostavljao utisak da je fin momak, ali pomalo i seljak. Nikada ne bih pretpostavila da je imao dovoljno pameti i dobre veze za poslove sa drogom - ispričala je Štepankova.

Šarićeva grupa osnovala je još nekoliko firmi u Češkoj.

Najmanje šest poznatih balkanskih kriminalaca i grupa posluje u Pragu. Osim Šarićeve grupe, tu su i Andrija Drašković, Milan Narančić, grupa Borislava Plavšića, porodica Ćazima Osmanija i drugi albanski mafijaši.

U svojim zemljama oni su istaknuta imena iz svijeta podzemlja. Nekima se sudi zbog krijumčarenja droge, drugi su osuđeni zbog ubistva. Njihove poslovne aktivnosti obuhvataju trgovinu kokainom, šverc cigareta i kockanje.

Milionske pošiljke droge

Češka je omiljeno logističko središte raznih balkanskih grupa za pošiljke droge još od ranih devedesetih godina prošlog vijeka, a tako je i danas. Svake nedjelje najmanje jedna pošiljka droge vrijedna više miliona evra prođe kroz ovu zemlju na putu do Njemačke, kaže Hinek Vlas, šef češke jedinice za borbu protiv organizovanog kriminala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana