Sanaderu za ratno profiterstvo i primanje mita deset godina zatvora FOTO

Agencije
Sanaderu za ratno profiterstvo i primanje mita deset godina zatvora FOTO

Zagreb - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen je danas na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina za ratno profiterstvo i primanje mita, prenose agencije.

Sanader je proglašen krivim za ratno profiterstvo u aferi “Hipo banke” i primanje mita od MOL-a i osuđen je na deset godina zatvora.

- Proglašeni ste krivim za oba krivična djela koja vam se stavljaju na teret - rekao je čitajući presudu predsjedavajući Sudskog vijeća Ivan Turudić.

Sanader je poslije izricanja presude prebačen u zatvor Remetinec gdje će čekati pravosnažnost presude.

Sanader se u sudnici pojavio u tamnom odijelu i djelovao je zabrinuto.

Sanader državi mora da vrati 3,5 miliona evra u roku od 15 dana, a “Dioki Holdingu” mora uplatiti pet miliona eura.

Ovom presudom Sanader je postao prvi premijer sa prostora bivše Jugoslavije koji je osuđen za ratno profiterstvo.

Bivši premijer Ivo Sanader ranije je izjavio da ne očekuje ništa od današnjeg dana.

Sanader je pred Županijski sud u Zagrebu došao taksijem u pratnji svojih advokata Čede Prodanovića i Jadranke Sloković, nakon čega je ušao na stražnji ulaz suda na Zrinjevcu.

U pozadini su se čuli okupljeni građani koji su uzvikivali: “Gdje su milijarde?!” i “Reci što si učinio!”.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu okupile su se brojne novinarske ekipe.

Za presudu Sanaderu vlada golemi interes, o čemu dovoljno svjedoči podatak da je akreditirano 300 novinara iz 60 medijskih kuća.

U procesu “Hipo banka” državno tužilaštvo Hrvatske teretilo je Sanadera za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od “Hipo banke” dok je bio zamjenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

U objedinjenom postupku, koji je trajao skoro godinu dana, mu se sudilo i za navodno uzimanje deset miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

Tužilaštvo je u završnoj riječi prošle sedmice tražilo maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora, dok je odbrana tražila oslobađanje.

- Nisam kriminalac nego čovjek koji je dobio legitimitet od hrvatskog naroda i koji je po savjesti vodio hrvatsku Vladu, jer da nisam ne bih drugi put dobio povjerenje - rekao je Sanader u posljednjem obraćanju sudu.

On je ponovo odbacio optužbe za ratno profiterstvo i primanje mita i utvrdio da se protiv njega vodi “orkestrirani” politički progon koji je naredila bivša premijerka Jadranka Kosor.

Tužilaštvo, s druge strane, tvrdi da je Sanader izdao nacionalne interese i prodao ih za mito od deset miliona evra koliko je, prema optužbi, dobio od MOL-a.

Nekada najmoćniji političar u Hrvatskoj je i jedina osoba kojoj se sudi za ratno profiterstvo.

Bivši premijer u još nekoliko slučajeva tereti se za korupciju, a u toku je suđenje na sudu u Zagebu i u slučaju “Fimi-medija” u kojem mu se sudi za izvlačenje novca i punjenje crnog fonda Hrvatske demokratske zajednice, na čijem je čelu bio, novcem državnih institucija i preduzeća.

Mol: Presuda Sanaderu više ima veze sa politikom

Mol grupa ocijenila je da današnja osuđujuća presuda bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu više ima veze sa politikom u Hrvatskoj, nego sa Inom i tom mađarskom kompanijom.

U saopštenju iz Mol grupe ističe se da je riječ o nepravosnažnoj presudi, kojom je Sanader osuđen na deset godina zatvora za slučajeve “Hipo” i “Ina-Mol”.

- Nije naša dužnost da komentarišemo današnju nepravosnažnu presudu zagrebačkog Županijskog suda. Kao najveći investitor u Hrvatskoj očito je da moramo poštovati tu presudu i sagledati je kao odluku koju je donijelo nezavisno pravosudno tijelo Hrvatske - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je Mol u više navrata kategorično odbacio optužbe protiv te kompanije i da će to nastaviti da čini.

- Međutim, smatramo da ovaj slučaj ima manje veze sa pomenutim kompanijama, a više s politikom u Hrvatskoj. Vjerujemo da niko ne može biti osuđen ako ne postoji ni motiv, ni zločin, niti dokaz. Nije bio potreban poseban razlog zašto bi Mol kao najveći pojedinačni dioničar Ine preuzeo upravljanje kompanijom koju je trebalo spasiti od tehničkog bankrota - navodi se u saopštenju.

Mol grupa ističe da njene namjere vezane za Inu ostaju iste i da želi da doprinese da ta naftna kompanija bude “još uspješnija i profitabilnija”.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović rekao je da odbrana i dalje smatra da postoje okolnosti koje Sanaderu idu u prilog, a koje u usmenom obrazloženju sudija Ivan Turudić gotovo da nije pomenuo.

- Imamo osnov da uložimo žalbu i imamo realne osnove da s njom i uspijemo - ocijenio je Prodanović.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana