Sanaderu ne mogu poništiti diplomatski pasoš

Večernji list
Sanaderu ne mogu poništiti diplomatski pasoš

Zagreb – Nekadašnji premijer Hrvatske I lider HDZ-a Ivo Sanader, baš kao i gotovo 1400 hrvatskih državljana, ima diplomatski pasoš, ali za razliku od njih u njegovom se slučaju ne zna ko bi uopšte mogao zatražiti da mu se oduzme, prenosi “Večernji list”.

Bivši je premijer diplomatski pasoš izvadio krajem oktobra 2010. i to lično došavši u zgradu Ministarstva spoljnih poslova na Zrinjevcu i obavivši cijelu proceduru: otisci prstiju, fotografisanje...

Sve je bilo po zakonu.

Uoči tog događaja stupile su na snagu izmjene Pravilnika o diplomatskim i službenim dokumentima koje su prvi put omogućile bivšim predsjednicima, premijerima i predsjednicima Sabora izdavanje diplomatskih pasoša.

Doduše, Sanader bi imao pravo na diplomatski pasoš i bez te promjene.

Svi saborski poslanici prema zakonu imaju pravo na diplomatski pasoš.

A Sanaderu je aktiviran mandat poslanika 22. oktobra.

Ali postoji bitna razlika: diplomatima, poslanicima i gradonačelniku Zagreba, koji jedini od kolega ima na nju pravo, pasoš vrijedi samo za vrijeme obavljanja dužnosti te je poslije moraju vratiti u MSP.

S druge se pak strane u pravilniku nigdje ne piše da i najviši bivši zvaničnici moraju vratiti diplomatski pasoš ili ko bi od njih mogao zatražiti da se ista prestane koristiti ni koji joj je rok trajanja.

Ipak, sama vrijednost diplomatskog pasoša u Sanaderovim rukama nije velika.

Nema imunitet, nema gotovo nikakve povlastice.

Na carini mu otvaraju stvari jer prolazi iste preglede kao i ostali građani.

Jedino, a ponekad i najvažnije u čemu nosilac diplomatskog pasoša ima prednost pred ostalima jest mogućnost neometanog putovanja u neke države koje za ostale građane traže vize.

Najveća prednost takvog pasoša jest što svom nosiocu u neke države svijeta omogućuje putovanje bez vize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana