Sanaderu četiri godine i za slučaj Planinska

Srna
Sanaderu četiri godine i za slučaj Planinska

Zagreb - Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader nepravosnažno je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog primanja mita od 2,2 miliona evra nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković, 2009. kupilo zgradu od kompanije bivšeg poslanika HDZ-a i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Fiolić, koji je ranije priznao krivicu, te Mladen Mlinarević, vlasnik kompanije koja je procjenjivala vrijednost zgrade, osuđeni su na godinu dana, što se zamjenjuje radom za opšte dobro.


S obzirom na to da je osuđen na kaznu manju od pet godina Sanader neće ići u zatvor dok presuda ne postane pravosnažna, a osim toga mora da vrati oko 2,2 miliona evra u budžet u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

Sudija Jasna Smiljanić rekla je da je Sanader sebi pribavio 17,45 miliona kuna /oko 2,2 miliona evra/, a država je oštećena za više od 15 miliona kuna /oko dva miliona evra/, javljaju hrvatski mediji.

Tokom obrazloženja presude rečeno je da je Sanader sa Fiolićem dogovorio da će Vlada Hrvatske po cijeni znatno većoj od tržišne odobriti kupovinu nekretnine za potrebe Ministarstva, te tražio provizuju od milion evra sa čime se Fiolić saglasio.

Fiolić je na sudu priznao da je Sanaderu u njegovu kuću, nakon prodaje zgrade, donio deset miliona kuna i milion evra mita u "kutiji za viršle".

Osim Fiolića, krivicu je priznao i Čobanković u zamjenu za društveno koristan rad, a njegov sporazum sa Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala potvrdio je i sud.

Na optuženičkoj klupi bio je i vlasnik Inženjerskog biroa Mladen Mlinarević, čija je kompanija preuveličala vrijednost zgrade u Planijskoj ulici prije nego što ju je od Fiolića kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Sanader je ranije odbacio sve optužbe, navodeći da je riječ o namještenim inkriminacijama do kojih je Uskok došao ucjenjivanjem ostalih optuženih u ovom slučaju.

Sudski postupak u slučaju "Planinska" trajao je četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana