Sanader za pet godina na slobodi?

Tanjug
Sanader za pet godina na slobodi?

Zagreb - Iako bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, koji je do sada zbog raznih afera osuđen na ukupno 19 godina, očekuju presude u još dva postupka, on bi već kroz pet godina mogao da bude slobodan čovjek.

Sanader je proglašen krivim u dva nepravosnažna postupka, zbog afera "Hipo" i "INA-MOL", kao i za "Fimi mediju", a tek ga očekuju presude za "Planinsku" i afere "HEP-TLM" i "HEP-Dioki". Maksimalna objedinjena kazna zatvora koju Sanader može da dobije kada svi procesi protiv njega budu završeni je samo 15 godina zatvora, s tim da mu se računa vrijeme provedeno u zatvoru do izricanja pravosnažne presude.

- Optuženi ima pravo da mu se objedinjena zatvorska kazna odredi prema zakonu koji je za njega najpovoljniji. Oni protiv Sanadera mogu imati pet ili šest optužnica, ali objedinjena kazna u završnici će vjerovatno iznositi 15 godina - rekao je hrvatski advokat Anto Nobilo.

U tom slučaju Sanader bi već prije 2020. godine mogao biti slobodan čovjek, s obzirom na to da je on prvi put priveden još u decembru 2010, dakle, prije više od tri godine. Ako se iza rešetaka još bude i dobro vladao, Sanader potencijalno može tražiti uslovno puštanje na slobodu već nakon što odsluži polovinu kazne. A to bi se moglo dogoditi za pet godina kada će Sanaderov zatvorski staž ući u osmu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana