Sanaderu osam godina zatvora, HDZ odgovorna za korupciju i izvlačenje javnog novca

GS
Sanaderu osam godina zatvora, HDZ odgovorna za korupciju i izvlačenje javnog novca

ZAGREB - Nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader proglašen je danas krivim na ponovljenom suđenju i osuđen na osam godina zatvora, a HDZ je proglašena odgovornom za korupciju i izvlačenje javnog novca preko marketinske agencije "Fimi medija".

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda presudu je objavilo nakon što su na poslednjih nekoliko rasprava odbrana i optužba iznosili svoje završne govore.

Za izvlačenje oko 70 miliona kuna iz državnih institucija i preduzeća putem marketinške agencije "Fimi medija", Županijski sud u Zagrebu krivima je proglasio i Sanaderove saradnike Mladena Barišića i Branku Pavošević.

U presudi se navodi da je Sanader organizovao grupu ljudi za kriminalnu djelatnost - nezakonito pribavljanje novca i prikrivanje toga.

HDZ je odgovoran na osnovu toga što su krivično djelo počinili tadašnji predsjednik stranke Sanader i blagajnica Pavošević.

Niko od optuženih nije došao na izricanje presude u Županijski sud u Zagrebu.

Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i firmi preko marketinške agencije "Fimi Medija" počelo je 2016, godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013, prenijeli su hrvatski mediji.

U prvoj presudi za "Fimi mediju" Sanader i HDZ su proglašeni krivima za izvlačenje 70 miliona kuna iz državnih institucija i firmi.

Krivima su proglašeni bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, stranačka blagajnica Branka Pavošević, vlasnica "Fimi medije" Nevenka Jurak i bivši Sanaderov portparol Ratko Maček, a svima su izrečene i zatvorske kazne, uslovne i bezuslovne.

HDZ je kažnjen s pet miliona kuna i oduzimanjem protivpravne koristi od 24,2 miliona kuna.

HDZ se branio navodima da su nezakonitosti počinjene bez znanja stranačkih tijela te da bi Sanader i ostali HDZ-u zbog materijalne i reputacijske štete trebali vratiti 50 miliona kuna.

Sanader se branio navodima da je nevina žrtva političkog progona.

"Fimi medija"  je firma koja je, kako tvrdi tužilaštvo, javnim preduzećima prema Sanaderovu nalogu obavljala razne usluge, za koje je fakturirala višestruko više račune.

Razlika, odnosno višak novca išao je u crni fond HDZ-a iz kojeg su se potom finansirale aktivnosti stranke, ali i pojedinaca.

Novac je izvlačen ne samo iz javnih firmi, nego i iz ministarstava.

HDZ je u prvoj presudi proglašen krivim jer je krivica stranke ustanovljena prema krivici njenog lidera. U međuvremenu su neki akteri promijenili iskaze, a drugi umrli. Branka Pavošević je prvi put rekla kako joj je naloge davao Sanader, dok je drugi put rekla kako su joj naređivali Ivan Jarnjak i Branko Vukelić te Mladen Barišić.

Preminula je i Nevenka Jurak, vlasnica "Fimi medije", koja je na prvom procesu priznala, a na drugom negirala krivicu.

Prvu presudu Županijskog suda ukinuo je Vrhovni sud koji je zaključio da suđenje nije bilo pravično.

Sanader je uhapšen u Austriji u decembru 2010. Protiv njega je pokrenuto nekoliko sudskih postupaka koji traju i danas.

HDZ je najavio žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu, jer, kako navode, sud nije postupio po nalozima Vrhovnog suda s obzirom da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a.

- Županijski sud je trebalo da izvede sve već jednom izvedene dokaze, otkloni bitne povrede odredaba krivičnog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale uticaja i na pravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostepenom postupku - navode iz HDZ-a.

Ne ulazeći u meritum presude, iz HDZ-a ističu da otklanjaju bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke, kao i povezanost aktuelnog rukovodstva sa individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana