Sanader počeo da iznosi odbranu

Agencije
Sanader počeo da iznosi odbranu

Zagreb - Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader počeo jutros na sudu da iznosi svoju odbranu u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL, javile su agencije.

Time je postupak, koji se protiv njega vodi u zagrebačkom sudu, ušao u završnu fazu.

Pošto je sudsko vijeće Županijskog suda, kojim predsjedava sudija Ivan Turudić odbilo dokazne prijedloge koje je na prošlom ročištu predložila Sanaderova odbrana, bivši premijer počeo je da iznosi svoju odbranu u kojoj je ponovo odbacio optužbe.

Tužilaštvo tereti Sanadera za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hipo banke dok je bio zamjenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

U objedinjenom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.
- S indignacijom odbijam optužbe, nisam ratni profter - rekao je Sanader na početku iznošenja odbrane u slučaju prve tačke optužnice - Hipo banka.

On je ponovio da nije bio glavni pregovarač s Hipo bankom za dobijanje kredita koji je Hrvatska dobila od austrijske banke, pa da tako nije ni mogao da dobije proviziju.

Optužio je svoju nasljednicu na premijerskom mestu Jadranku Kosor da je naložila glavnom državnom tužiocu Mladenu Bajiću njegov progon.

Takođe je rekao da je ugovor s Hipo bankom potpisao tadašnji ministar spoljnih poslova Mate Granić koji je i vodio cijeli posao, a saradnju je predložio tadašnji austrijski ministar Alois Mok.

- Niti jednom građaninu ne sudi se za ratno profiterstvo. Ja sam jedini. U internim krugovima taj se zakon zove Leks Sanader i napravljen je da bi se meni sudilo - rekao je Sanader na sudu.

Ranije je sudija Ivan Turudić najavio da će presuda biti donijeta do kraja jeseni.

Sanader se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju, a u svim slučajevima je odbacio krivicu.

Prigovorio je i što se sva njegova imovina pa i kuća koju je kupio 1994. gleda kroz prizmu inkriminacija koje mu se stavljaju na teret.

- Nisam primio nikakvu proviziju, ali i da jesam to ne bi imalo nikakve veze s ratnim profiterstvom - rekao je Sanader koji kaže da možda ne spada u najzaslužnije za samostalnost Hrvatske, ali da nije ratni profiter.

Podsjetio je da je za ratne zasluge odlikovan i unapređen u čin rezervnog pukovnika.

Obezbjeđenje kredita za ambasade vodio je njegov tadašnji šef, ministar spoljnih poslova Mate Granić koji je potpisao ugovor s bankom nakon što ju je za saradnju predložio tadašnji austrijski ministar Alojz Mok.

Odbacio je Granićeve tvrdnje da mu je pomogao u dobivanju kredita kod Hipo banke.

Negirao je iskaze svjedoka koji je rekao da ga je upoznao s preduzetnikom Eugenom Laksom, na čije je ime po optužnici Hipo banka 1995. isplatila provizije, a njegovo se ime navodno nalazi i na isplatnicama koje je primio Sanader.

Grafološkim vještačenjem utvrđeno da to nije Laksin potpis, ali je on u međuvremenu umro.

Odbacio je i tvrdnje tužilaštva da je Hipo banci garantovao bolju poziciju na hrvatskom tržištu ističući da to s obzirom na svoju dužnost zamjenika ministra spoljnih poslova nije mogao učiniti. "Neko je primio proviziju, ali to nisam bio ja", rekao je Sanader.

Danas i sutra Sanader će iznijeti odbranu i za optužbe da je od uprave mađarske kompanije Mol primio deset miliona evra mita kako biim prepustio upravljačka prava u Ini.

Ročišta u ovom slučaju zakazana su svakodnevno ove nedjelje, a pojedini mediji spekulišu da bi presuda mogla da bude donijeta već u petak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana