Sanader ostaje bez odlikovanja

Agencije
Sanader ostaje bez odlikovanja

Zagreb - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović donio je juče odluku kojom se bivšem premijeru i predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Ivi Sanaderu oduzimaju odlikovanja.

U saopštenju Josipovićeve pres-službe navodi se da je odluka donesena "zbog Sanaderovog postupanja protivnog pravnom poretku i moralnim načelima, a na osnovu Zakona o odlikovanjima i priznanjima Republike Hrvatske".

Oduzeto odlikovanje ili priznanje biće vraćeno Kabinetu predsjednika Republike.

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio je u petak osuđujuću presudu Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u slučaju "Hipo banka" i primanje mita od deset miliona evra od predsjednika uprave MOL-a Žolta Hernadija u slučaju kupovine te mađarske naftne kompanije upravljačkih prava u hrvatskoj kompaniji "Ina".

Pravosnažnom odlukom Sanaderu je kazna smanjena sa deset na osam i po godina zatvora.

Sanader će takođe morati da vrati u državni budžet oko 480.000 evra, u kojem iznosu mu je blokirana imovina. Taj iznos, prema presudi, dobio je kao proviziju za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je on bio zamjenik ministra spoljnih poslova sredinom devedesetih.

Predsjednik Josipović je juče u izjavi novinarima ocijenio da je u slučaju "Ina-MOL" riječ o veleizdaji.

Bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader prvostepeno je osuđen na sudu u Zagrebu i u najvećem korupcionaškom slučaju u hrvatskoj politici "Fimi-medija".

U tom slučaju on je zajedno sa HDZ-om i još devet fizičkih i pravnih osoba osuđen za izvlačenje oko deset miliona evra iz državnih preduzeća i institucija, preko marketinške agencije "Fimi-medija".

Sanader je u tom slučaju osuđen na devet godina zatvora. U još nekoliko slučaja tereti se za korupciju.

Priznanje

Ivo Sanader, kao hrvatski predsjednik Vlade, dobio je drugo po značaju hrvatsko odlikovanje - velered kraljice Jelene s lentom i Danicom, koje mu je za izuzetan doprinos razvoju odnosa Hrvatske i hrvatskog naroda s drugim državama i narodima u maju 2008. godine, na prijedlog Hrvatskog sabora, dodijelio tadašnji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana