Sanader osnovao fondaciju

Agencije
Sanader osnovao fondaciju

ZAGREB - Na kućnoj adresi bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera prijavljeno je novoosnovano humanitarno udruženje nazvano "Asklepije".

U njemu se kao predsjednik vodi Stefan Prgomet, a kao potpredsjednik Bruna Sanader, kćerka bivšeg premijera. Fondacija se bavi unapređenjem zdravlja, informisanosti i svijesti o zdravlju, medicini i značajnim medicinskim problemima društva. Osim toga, kao djelatnosti su prijavljeni i rad na širenju znanja, informisanosti i svijesti o zdravom načinu života, prikupljanje podataka o socijalno i zdravstveno ugroženim grupama i pojedincima, kao i usavršavanje članova udruženja u medicinskoj edukaciji.

Nije poznato koje projekte je udruženje realizovalo ni kakvi su njeni prihodi i rashodi, ali poznato je da je Bruna Sanader studirala medicinu, pa je očigledno željela da se angažuje i kroz humanitarno udruženje.

Ivo Sanader je kao direktor nedavno preuzeo i kompanije "Perbujac" i "Alia savjetovanje" u kojima je sa suprugom Mirjanom Sanader suvlasnik.

U njima je dosad tu funkciju obavljao njegov bivši savjetnik u Vladi Steven Vatroslav Brkić, ali od 8. aprila ove godine tu ulogu je preuzeo bivši premijer Sanader.

Sanader je kompanije registrovao 2009. godine kad je napustio Vladu, a planirao je da se preko njih bavi konsaltingom. Kompanije je prijavio na zagrebačkoj adresi Šarengradska 1, gdje je kupio i poslovne prostore.

Međutim, Sanader je ubrzo uhapšen, a sud je firme blokirao na određeno vrijeme. Kompanije su u međuvremenu nagomilale dugove, na primjer, "Alia savjetovanje" duguje 1,1 milion kuna za porez, kako se navodi na finansijskim servisima. "Perbujac" nikad nije ostvario značajnije prihode, pa nema poreskog duga.

Protiv Sanadera je podignuto šest optužnica, a u martu ove godine nepravosnažno je osuđen na devet godina zatvora za izvlačenje više od 70 miliona kuna iz javnih preduzeća.

Poslovanje

Ivo Sanader i dalje je u Remetincu, a kompanije još nisu predale izvještaj o poslovanju za 2013. godinu. Kompanija "Alia savjetovanje" prijavila je prošle godine prihode u visini od 124.000 kuna, a "Perbujac" je prijavio prihod od 7.800 kuna.

 

 

 (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana