Sanader odbacio optužbe za primanje 10 miliona evra mita

Agencije
Sanader odbacio optužbe za primanje 10 miliona evra mita

Zagreb - Bivši premijer Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader danas je na Županijskom sudu u Zagrebu odbacio optužbe u slučaju Ina-MOL kao što je to prethodno učinio i u slučaju Hipo banka, prenose agencije.

- Nisam ni tražio ni primio mito - rekao je Sanader koji je jutros nastavio da iznosi odbranu za optužbe za uzimanje deset miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje madjarskoj naftnoj kompaniji upravljačka prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

U objedinjenom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 482.000 evra) provizije za kredit od Hipo banke dok je bio zamenik ministar spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

Bivši premijer je jedina osoba u Hrvatskoj kojoj se sudi za ratno profiterstvo.

Navode optužnice u tom slučaju negirao je juče kada je počeo da iznosi odbranu čime je postupak ušao u završnu fazu, pa se presuda očekuje krajem ove ili početkom iduće sedmice.

Iznoseći odbranu u slučaju Ina-MOl, Sanader je rekao da odbacuje “insinuacije” Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i krunskog svjedoka Roberta Ježića da je uzeo mito.

Ponovio je da je pregovore sa MOL-om vodio tadašnji potpredsjednik vlade Damir Polančec i da, kako je rekao, na njega nikad nije vršio pritisak.

Takođe je rekao da su se političke odluke donosile poslije rasprave na Predsjedništvu HDZ-a, a potom se o njima raspravljalo i sa koalicionim partnerima.

Inače, krunski svjedok Tužilaštva u slučaju Ina-MOL je preduzetnik Robert Ježić koji tvrdi da je direktor MOL-a uplatio pet miliona evra na njegov švajacarski račun kao polovinu predviđenog mita za bivšeg premijera.

Iskaz krunskog svjedoka na suđenju je opovrgnulo nekoliko svjedoka, među kojima i ruski naftni magnat Mihail Gucerijev koji tvrdi da je pet miliona evra on uplatio Ježiću za lobiranje oko projekta Družba Adria, a ne za Sanadera, te da mu je Ježić, zajedno sa direktorom svoje švajcarske firme, taj novac ukrao.

Na početku iznošenja odbrane u ponedjeljak, Sanader je odbacio optužbe u slučaju Hipo i utvrdio da je njegov progon naložila bivša premijerka Jadranka Kosor koja ga je na tom mjestu nasljedila pošto je iznenada otišao s vlasti sredinom 2009.

Sanader je podsjetio da se nijednom građaninu ne sudi se za ratno profiterstvo i ocijenio da se zakon po kojem mu se sudi “u internim krugovima zove "Leks Sanader”, jer je napravljen da bi se njemu sudilo.

Pošto Sanader iznese odbranu, predviđeno je da u srijedu završne riječi iznese tužilaštvo, a dan kasnije i odbrana.

Očekuje se da će prva presuda protiv bivšeg premijera biti donesena ili u petak ili iduće sedmice.

Sanader se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana