Sanader advokatu duguje 260.000 evra

Agencije
Sanader advokatu duguje 260.000 evra

Zagreb - Advokat Čedo Prodanović, koji zastupa bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera u slučaju "Fimi medija", rekao je da mu bivši šef HDZ-a duguje oko dva miliona kuna (260.000 evra) za njegove usluge.

Prodanović je dodao da je za "Fimi mediju" bilo oko 130 rasprava, a da raspravni dan iznosi oko 5.000 kuna, te da se radi o sumi od oko 650.000 kuna.

- Tu je i slučaj u kojem je osuđen za ratno profiterstvo i "Ina-Mol". Ukupno bi se, sa drugim pravnim radnjama, tu moglo raditi o 1,5 do dva miliona kuna, ali je pod znakom pitanja hoćemo li dobiti taj novac. Biću iskren, Sanader je u početku plaćao, a kasnije se iscrpio, blokirana mu je imovina i ostao je bez novca. Za sada očigledno nema novca za naše troškove - istakao je Prodanović.

On je dodao da Sanader sada ne može plaćati usluge advokata, tako da je onemogućen u svojoj odbrani.

- Snalazimo se kako možemo. Naravno da naša advokatska kancelarija ne može plaćati njegovu odbranu kada ni sami nismo plaćeni, ali Sanader to zna i nemoćan je - iskren je Prodanović, koji bi usluge mogao naplatiti ako Sanadera sud pravosnažnom presudom proglasi slobodnim. No, još je dug put do pravosnažnosti.

- I kada po pravosnažnosti naš klijent bude oslobođen svih optužbi, može proći još godinu dana dok sud ne prebaci bivšem optuženiku novac, a on nama. Iskreno, mi zarađujemo više od prosječnih građana, ali da smo milioneri, to i nismo. Milioneri su korporativni advokati koji imaju drugačije tarife, pa na primjer mogu i po nekoj radnji zaraditi od 50 do 100.000 kuna, a na kraju na cijelom slučaju mogu izaći s nekoliko miliona kuna u džepu - objašnjava Prodanović.

Ukoliko bi Sanader pravosnažno bio proglašen krivim, onda bi Prodanović svoje usluge mogao naplatiti od imovine koja će biti deblokirana.

- Biće deblokirano ono što ostane nakon što se namiri država - objašnjava Prodanović, koji je uvjeren da će njegov klijent i bivši premijer biti oslobođen.

 Presuda

Nepravosnažna presuda za korupciju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i još devet optuženih biće objavljena danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Svi optuženi i odbrana su prošle sedmice iznijeli završne riječi, među njima i glavni svjedok tužilaštva i drugooptuženi, bivši blagajnik HDZ-a Mladen Barišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana